fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Članice Osijek Software Cityja imaju tisuću zaposlenih i posluju diljem svijeta

Tehnički predsjednik Vlade Tihomir Orešković izjavio je u srijedu na konferenciji za novinare da će američki IT div IBM u Zagrebu otvoriti centar iz kojeg će 24 sata dnevno 365 dana u godini pružati tehničku podršku svojim korisnicima na globalnoj razini, što pokazuje da Hrvatska može konkurirati u svijetu.

IBM-ov centar otvorit će 500 novih radnih mjesta, a u njega će biti implementirana najnovija tehnologija i alati, rekao je Orešković, istaknuvši kako je ta investicija poruka da je Hrvatska otvorena zemlja koja može konkurirati ne samo u Europi nego i u svijetu. “Imamo odlične ljude, znanje i mogućnosti”, rekao je Orešković.

Poslovni direktor IBM-a Hrvatska Damir Zec kazao je da u idućih nekoliko godina planiraju zaposliti 500 djelatnika, centar će biti u Zagrebu, traži se prostor za najam, a njegovo otvaranje očekuje se u prvom kvartalu 2017. godine.

U Osijeku, gdje se izuzetno dobro razvija informatički sektor okupljen u Osijek Software City, udrugu pojedinaca i informatičkih tvrtki koje proizvode softvere, aplikacije i druga informatička rješenja, posluju u cijelom svijetu i zapošljavaju stručnjake, u svakom slučaju pozdravljaju dolazak IBM-a u Hrvatsku.

Tajnik OSC-a Bela Ikotić napominje kako je prema dostupnim informacijama posao koji će obavljati zaposlenici IBM-ova centra u Zagrebu potpuno različit od onoga što rade informatičke tvrtke u Osijeku. Kaže kako je dolazak IBM-a i dobra poruka hrvatskim fakultetima i cijelom obrazovnom sustavu da se probude i konačno počnu “tržištu isporučivati u dostatnom broju i onakav kadar kakav traže tvrtke OSC-a”.

Naša je težnja, ističe Ikotić, da s fakulteta izlazi visokovrijedan kadar koji će kreirati i stvarati dodanu vrijednost u informatičkim tvrtkama. Velika je vrijednost članica OSC-a, naime, u tome što one izvozom svojih programskih rješenja praktički prodaju vlastitu pamet, a ne gole usluge za druge kompanije.

– Sve naše članice i ove godine bilježe snažan rast prihoda, a broj zaposlenih povećava se za oko 30 posto godišnje. Velik naglasak u svojim aktivnostima stavili smo na obrazovanje, ne samo na Sveučilištu, spustili smo se i u srednje škole, čak i u osnovne. Kako mi kažemo, obavljamo rudarski posao kako bismo suradnjom sa školama i fakultetima odgojili i odškolovali što kvalitetniji kadar koji će sutra biti važan oslonac naših tvrtki. Mislim da je Osijek postao najprepoznatljiviji grad u Hrvatskoj po razvoju informatičkog sektora. Gradimo uspješno tu pozitivnu priču. Naravno da u Osijeku i okolici ima i informatičkih tvrtki koje nisu članice OSC-a. U Osijeku posluje više IT tvrtki iz Zagreba, nekoliko njih članice su OSC-a, a u njima u Osijeku danas radi oko tisuću ljudi, a sve članice OSC-a ostvaruju godišnji promet od oko 400 milijuna kuna, i to poslovanjem u cijelom svijetu – naglašava Ikotić.

Investicija važna za Hrvatsku

Tihomir Orešković istaknuo je kako je investicija IBM-a izuzetno važna za Hrvatsku i njezino gospodarstvo te da će centar, osim što će omogućiti novo zapošljavanje, surađivati i s hrvatskim fakultetima na programima mentorstva, kako bi već na studiju pripremao mlade ljude za posao u centru. “Svi znaju da je IT budućnost, Europa traži 900 tisuća novih IT stručnjaka i mi moramo biti spremni ojačati taj sektor”, rekao je Orešković te dodao kako se nada da će to pomoći i da će se “oni mladi koji su otišli u svijet i našli posao u IT sektoru moći vratiti”.

Igor MIKULIĆ

Izvor: www.glas-slavonije.hr