fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Algebra pokreće Digitalnu akademiju za osnovnoškolce

Otvoreno učilište Algebra danas pokreće Digitalnu akademiju, obrazovni program namijenjen i u cijelosti po načinu izvedbe prilagođen učenicima osnovnih škola. Od logičkog razmišljanja i vještine rješavanja logičkih problema, preko programiranja, stvaranja, istraživanja i stjecanja vještina vezanih uz suradnju s drugima, Digitalna akademija učit će djecu vještinama kakve u toj dobi još ne mogu steći kroz redovne školske programe ili ih, pak, ne mogu steći u tom obimu, na sustavan, pažljivo osmišljen način i korištenjem specifičnih programa namijenjenih djeci te dobi. Digitalna akademija organizirana je poput ostalih izvannastavnih aktivnosti i održava se u odabranim osnovnim školama, a namijenjena je svim učenicima osnovnih škola, već od 1. razreda.

Lidija Kralj, Marlena Bogdanović i Gordana Sokol tri su profesorice s velikim iskustvom u radu u osnovnoj školi – upravo na programima vezanim uz informatiku – a u razvoju programa Digitalne akademije pridružili su im se predavači Otvorenog i Visokog učilišta Algebra, Silvio Papić, Goran Đambić i Vedran Dakić. Niz zabavnih zadataka koji će djecu upoznati s logičkim razmišljanjem i računalnim tehnologijama razvio je i svima omiljeni profesor matematike, Toni Milun. Rezultat njihova rada program je koji djecu upoznaje s ključnim digitalnim vještinama ali i razvija njihovu kreativnost i spremnost na timski rad i suradnju.

Math Workout, Scratch, Code Studio, Touch Develop, Arduino, SketchUp, Play Lab, Sway, Adobe Spark, Movie Maker, Minecraft, Unity, Go Noodle, geocaching, proširena stvarnost (AR), Office 365, blogovi… samo su neki od programa, tehnologija i tehnoloških koncepata koje će, kroz zabavne zadatke i uz najbolje mentore, djeca upoznati na programima Digitalne akademije (potpuni se popis nalazi na webu projekta).

“U Digitalnoj akademiji ćemo učenje i savladavanje digitalnih tehnologija učiniti zabavnima, kroz igru i djeci posebno prilagođene sadržaje. Naši najmlađi polaznici razvit će vještine rješavanja problema i naučit će koristiti tehnologije i programe s kojima su se možda već i susreli, ali koje na drugi način, i uz pedagoško vodstvo mentora, zapravo dosad i nisu mogli lako upoznati u Hrvatskoj. Vjerujemo da smo kroz razvoj programa Digitalne akademije stvorili program koji će biti primamljiv djeci, da će to biti izvannastavna aktivnost na koju će ona rado ići, te da smo kroz simpatičan sustav vrednovanja njihovog napretka i dodjeljivanje bedževa digitalnih nindža uspjeli osmisliti program koji će kod djece ukloniti i strah od ocjenjivanja. S druge strane, roditelji koji svoju djecu upišu na Digitalnu akademiju mogu biti sigurni da će ona svoja prva znanja s ovog područja stjecati na stimulativan način i kroz pažljivo osmišljen, moderan program kakav se dosad u Hrvatskoj nije niti mogao upisati“, kaže Maja Brkljačić, voditeljica programa Digitalne akademije.

Otvoreno učilište Algebra započinje s provedbom Digitalne akademije već tijekom listopada pa bi roditelji koji žele svoju djecu uključiti u ovaj oblik izvannastavne edukacije trebali što prije upisati zainteresiranu djecu.

Kako bi dodatno pomoglo osnovnim školama koje su odlučile otvoriti svoja vrata za Digitalnu akademiju, Otvoreno učilište Algebra donirat će im prijenosna računala i pripadajuću opremu, te će se obvezati održavati tu opremu u sljedećim godinama. To ujedno znači da će učenici osnovnih škola na programima Digitalne akademije koristiti najnoviju i tehnološki najsuvremeniju opremu, a Otvoreno učilište Algebra dodatno će pomoći u razvijanju informatičkih vještina nastavnika u školi kroz posebne programe obrazovanja i za njih.

Program Digitalne akademije podržale su najveće tehnološke tvrtke poput Microsofta, Googlea i Oraclea – Microsoft polaznicima programa omogućava korištenje edukacijske verzije Minecrafta, Google je posebno za ovu prigodu donirao cardboardove koji će djecu uvesti u svijet virtualne stvarnosti, a i Oracle se kroz omogućavanje pristupa svojim obrazovnim sadržajima uključio kao partner projekta.

Izvor: www.algebra.hr