fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Budućnost liječenja predstavlja 550 znanstvenika i 4 nobelovca

Više od 550 znanstvenika iz 45 zemalja, među kojima i četvero dobitnika Nobelove nagrade, u lipnju doći će u Split na znanstveni skup u organizaciji International Society for Applied Biological Sciences (ISABS), čuvene američke Klinike Mayo te Specijalne bolnice Sveta Katarina piše današnji Večernji list. 

Okupljanje svjetski utjecajnih liječnika i znanstvenika dominantno će kao temu imati genetiku i personaliziranu medicinu, ali i niz drugih područja iz kojih će biti predstavljeni posljednji uspjesi suvremene znanosti i medicine.

Razumijevanje genoma Personaliziranu medicinu kao koncept, dr. sc. Dragan Primorac, naš poznati znanstvenik i vlasnik spomenute Specijalne bolnice, opisuje kao “pravu terapiju za pravog pacijenta u pravo vrijeme”. – Ona je zasnovana ne samo na razumijevanju analize genoma, proteina i glikana nego i na razumijevanju utjecaja okoliša na ljudsko zdravlje, a sve u svrhu pružanja rane dijagnostike te optimalnog liječenja. Snaga personalizirane medicine temelji se na poznavanju procesa na molekularnoj razini što u konačnici Američki biokemičar, profesor na Sveučilištu Duke, podrijetlom iz RH Znanstvenik i vlasnik Specijalne bolnice Sv. Katarina objašnjava personaliziranu medicinu kao koncept omogućava i najpreciznije rješenje konceptom tzv. precizne medicine. Trenutačno nam je prioritet liječenje osteoartritisa novim metodama poput primjene mikrofragmentiranog masnog tkiva koje sadrži mezenhimalne matične stanice. Rezultati koje postižemo bacaju potpuno novo svjetlo na liječenje te bolesti od koje će uskoro bolovati više od 700 milijuna ljudi u svijetu – pojašnjava dr. sc. Primorac dodajući kako je SB Sveta Katarina u suradnji s američkom tvrtkom Oneome u suvlasništvu Klinike Mayo prva u Europi pokrenula multigenetski Dobitnik Nobelove nagrade za kemiju farmakogenetski test s ciljem sprečavanja nuspojava lijekova. Kako je pojasnio, takav test, koji je inače analiza 27 gena i 111 pripadajućih polimorfizama odgovornih za metabolizam 350 lijekova, mijenja postojeću paradigmu zdravstvene skrbi.

Poziv hrvatskim učenicima

– Svaka osoba reagira individualno na lijek koji joj se daje i jedini način da se utvrdi kakva će ta reakcija biti jest da se napravi analiza gena koji su ključni za metabolizam lijeka, njegov transport u organizmu ili pak neki Njemački znanstvenik s Max Planck Instituta, nobelovac drugi mehanizam. Uz to, takav dijagnostički postupak ključan je za goleme uštede u zdravstvenom sustavu koje su vezane uz propisivanje lijekova kao i posljedično liječenje komplikacija izazvanih neželjenim učincima lijekova – govori dr. Primorac, koji je inače nedavno dobio nagradu Američke akademije za forenzične znanosti Mary E. Cowan Outstanding Service Award. Dr. Primorac je to priznanje, kako je rekao, osim kao osobno doživio i kao nagradu svojim kolegama te promociju Hrvatske. – Svakodnevno se ističe da je Hrvatska država s više od tisuću otoka, prelijepe obale, dobre klime itd., ali kakva je naša uloga u svemu tome? Nikakva. Sve smo to naslijedili. Moj je cilj stvoriti nove vrijednosti koje će našu državu pozicionirati kao državu inovacija, državu znanja. Na tom su tragu moja nastojanja i to treba biti i prioritet svih koji odlučuju o budućnosti Hrvatske – ističe dr. sc. Primorac dodajući da učenike i djecu treba usmjeravati od najranije dobi prema znanosti te poticati izvrsnost. Iz takvog stava proizlazi odluka o stipendiranju najboljih studenata sa sva četiri medicinska fakulteta u Hrvatskoj za sudjelovanje na ovom znanstvenom događaju, ali i raspisivanje natječaja za učenike srednjih škola. Prvoga svibnja otvara se natječaj za najbolje eseje srednjoškolaca iz područja biologije čovjeka, kemije i genetike, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

– Znanstveni odbor ISABS-A nagradit će šest učenika i njihovih mentora za najbolji rad, a u ceremoniji nagrađivanja sudjelovat će dobitnici Nobelove nagrade, dr. sc. Paul Modrich, dr. sc. Avram Hershko, dr. sc. Robert Huber i dr. sc. Ada Yonath. Jedan takav događaj može trajno odrediti budućnost naših učenika. Vrlo često ističem da izvrsnost nije pitanje slučajnosti, već pitanje vlastita odabira – poručuje dr. sc. Primorac.

Izvor: Vecernji.hr