fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Veliki uspjeh hrvatskih učenika: Mladi umovi osvojili srebrnu i dvije brončane medalje na kemijskoj olimpijadi

Na 53. Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi u St. Petersburgu hrvatski su srednjoškolci osvojili srebrnu i dvije brončane medalje.

Srebrnu medalju osvojila je Barbara Sumić, učenica 3. razreda splitske III. gimnazije, a brončane medalje Mislav Barić, učenik 4. razreda, splitske III. gimnazija i Ivor Vavra Plavšić, učenik 4. razreda zagrebačke V. gimnazija, a na natjecanju su sudjelovali i Luka List iz 3. razreda koprivničke Gimnazije Fran Galović i Stjepan Dolić, učenik 4. razreda zagrebačke III. gimnazije. Učenike je na olimpijadu vodio Viktor Škorjanc, student kemije Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u sklopu aktivnosti Hrvatskog kemijskog društva.

Pravo sudjelovanja na olimpijadi učenici su stekli na temelju izlučnog ispita održanog na kemijskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Natjecanje je održano u Rusiji u Sankt Petersburgu od 21. do 27. travnja u organizaciji Kemijskog fakulteta Sveučilišta M. V. Lomonosov u Moskvi, Instituta za kemiju Sveučilišta u St. Petersburgu, zaklade Andrej Melničenko i tvrtke EuroChem.

Učenici su pisali tri ispita, dva teorijska i jedan praktični, svaki po pet sati.

U slobodno vrijeme imali su priliku posjetiti neke od brojnih turističkih atrakcija St. Petersburga, poput muzeja Ermitage, palače Pavlovsk i Petropavlovske tvrđave.

Sudjelovanje Hrvatske na 53. Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi omogućilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja i sponzori Croatia osiguranje d. d. i Varteks d. d.

Učenici iz Rusije dolaze u Zagreb u nedjelju zrakoplovom u 20,40 sati.

Izvor: Dnevnik.hr