fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Dalibor Talajić predstavio „Most ponad burne rijeke“ u osječkom Centru za autizam

Da je ranije postojao ovakav centar mnogim se mališanima moglo pomoći, a i njihovi roditelji ne bi lutali u potrazi za stručnim mišljenjem– zaključak je Dalibora Talajića nakon obilaska osječkog Centra za autizam, gdje je predstavio svoju knjigu „Most ponad burne rijeke“.

Stoga je, kako je rekao, šteta što su se roditelji djece s poremećajem autističnog spektra 15 godina morali boriti da se centar izgradi, iako njihov uspjeh danas ohrabruje i raduje. Dalibora Talajića pozdravila je ravnateljica centra Sanda Zlatarić, koja ga je prije promocije provela kroz prostore centra opremljene bazenom, vježbaonicama i najsuvremenijim uređajima za rad s  autističnom djecom. Kako je rekla Sanda Zlatarić, najbliži sličan centar postoji u Beču, a osječki je jedini u regiji s najsuvremenijom opremom i metodama.

Knjiga Dalibora Talajića “Most ponad burne rijeke” prva je knjiga domaćeg autora o iskustvu s poremećajem autističnog spektra koja je postala hit i jedna od rijetkih koju je napisao otac. Zahvaljujući knjizi „Most ponad burne rijeke“, objavljenoj prije godinu dana, počelo se otvorenije pisati i razgovarati o sve češćem poremećaju autističnog spektra, a osobito zainteresirani za razmjenu iskustava su roditelji djece kojima je dijagnosticiran autizam. Stoga je u predstavljanju knjige, uz ravnateljicu Sandu Zlatarić i urednicu knjige Sandru Pocrnić Mlakar, sudjelovala i Danijela Pavić, članica udruge obitelji djece s autizmom „Dar“. Predstavljanje knjige vodila je Ivana Rab Guljaš, urednica u Glasu Slavonije, koja je pripremila dirljiv odlomak iz knjige kao uvod u razgovor. Dalibor Talajić pričao je o svojim iskustvima s ABA terapijom, koja je jedina medicinski priznata metoda za tretiranje autizma te o nesporazumima s institucijama koje nisu imale pravu informaciju koja bi mu pomogla u traženju rješenja. Upozorio je također da će današnji problem odgoja djece s poremećajem autističnog spektra sutra već postati problem prilagodbe odraslih s tim poremećajem, s kojim se loše educirano i neorganizirano društvo neće znati nositi.

Publiku u osječkom Centru za autizam osobitoje zanimala primjena muzikoterapije te utjecaj hrane na poremećaj autističnog spektra. Glazba je medij kojim se neposredno prenose osjećaji, odgovorio je Talajić. Vizualna komunikacija, ljudsko lice, glas i riječi zahtijevaju objašnjenja jer ih dijete ne može samo protumačiti, ali glazba je jasna, odgovorio je Dalibor Talajić na pitanje iz publike o primjeni muzikoterapije. Uspješnu komunikaciju postigao je i kombiniranjem pokreta i glazbe – plesom. Učenje plesa bilaje, naime, jedina edukacija kojoj se njegov sin od početka nije opirao, stoga već nekoliko godina redovito pohađa satove stepa.

U odgovoru na pitanje o utjecaju hrane, Talajić je rekao da je uklanjanje slatkiša i mliječnih proizvoda iz prehrane kod njegova sina izazvalo očitu promjenuu ponašanju – prestalo je vrištanje i normaliziralo se spavanje. No, njegova metoda nije bila zabrana i skrivanje, već je sina učio da ne smije jesti čokoladu čak i ako je netko pored njega jede. Zahvaljujući takvoj navici, danas može s povjerenjem pustiti sina među djecu koja jedu sladoled ili čokoladu, siguran da on neće jesti slatkiše koji mu mogu naškoditi.

Predstavljanje u Centru za autizam završilo je potpisivanjem knjiga, razmjenom kontaktata i dogovorom o novim viđenjima jer mnogo je zajedničkih tema koje su tek načete.

Foto: Zlatko Pavosevic