fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Caritas Križevačke eparhije pokrenuo crowdfunding kampanju za pomoć Ukrajini

Ukrajinci u domovini i izbjeglištvu iz dana u dan trebaju sve veću pomoć svijeta. Zbog toga je Caritas Križevačke eparhije pokrenuo u Hrvatskoj kampanju grupnog financiranja Srcem cijelim uz Ukrajinu.

Kampanja je pokrenuta na crowdfunding platformi Croinvest. Građani svoje donacije mogu uplaćivati u kunama i kriptovalutama. Prvi cilj akcije je prikupiti tristo tisuća kuna.

Caritas Križevačke eparhije pomaže izbjeglicama iz Ukrajine koje su stigle u Hrvatsku, no prikupljena financijska sredstva usmjeravat će i prema potrebitima u Ukrajini.

„Stanje u Ukrajini sve je teže. S istoka zemlje pristiže velik broj izbjeglica, a na zapadu u bolnici u Lavovu ponestaje lijekova, medicinskih potrepština i zaliha krvi. U kontaktu smo s Veleposlanstvom Ukrajine u Zagrebu te svećenicima u Ukrajini. Upravo od njih iz prve ruke dobivamo informacije o težini situacije na terenu. Građane molimo da se uključe u našu humanitarnu akciju, a mi ćemo njihove donacije preusmjeravati najpotrebitijima“, kazao je Nenad Krajačić, ravnatelj Caritasa Križevačke eparhije.

Prva sredstva prikupljena crowdfunding kampanjom uputit će se u bazilijanski samostan u Lavovu gdje je trenutačno smješteno više od stotinu izbjeglica iz gradova koje je okupirala ruska vojska te onih koji su pod njezinom danonoćnom paljbom.

„Molim naše sugrađane da se prisjete Domovinskog rata i potreba koje u ratu imaju djeca, stari, bolesni, gladni te oni koji su ostali bez doma. Molim ih za solidarnost s narodom Ukrajine te da im koliko mogu, s ljubavlju pomogu u materijalnom vidu. Sada je svaka kuna pomoći Ukrajincima uistinu vrijedna“, poručio je Milan Stipić, biskup Križevačke eparhije.

Caritas Križevačke eparhije u sastavu je Hrvatskog Caritasa, a Croinvest djeluje u sklopu Centra za društvene inovacije i održivi razvoj (CEDIOR) i Međunarodnog centra za crowdfunding (ICFC).

Akciju Srcem cijelim uz Ukrajinu podupiru udruga Pomaganje je uvijek IN, Ekonomija zajedništva, Franjina ekonomija Hrvatska, Fakultet filozofije i religijskih znanosti (FFRZ), Poslovna zajednica Osjeti Hrvatsku, Val kulture, APOX Film Festival, Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), Udruga gradova i Grad Križevci.

Poveznica na kampanju: Srcem cijelim uz Ukrajinu – Croinvest

(Grad Križevci)