fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Craft pivari udružuju se za nacionalni znak kvalitete

Protekli vikend na Danima piva u Daruvaru predstavljena je inicijativa osnivanja Udruženja hrvatskih malih nezavisnih pivara.

Ideja je potekla iz Pivovare Daruvar, a poduprlo ju je već 11 tzv. craft pivovara. Trenutačno u Hrvatskoj djeluje 44 pivovare, a koliko raste ova proizvodna niša pokazuje i podatak da su se samo u proteklih tjedan dana na tržištu pojavile tri nove craft pivovare. Male su pivovare inače članice postojećeg Udruženja pivovara koje postoji pri HGK, no, kako pojašnjava Krešo Marić iz Pivovare Daruvar, mali proizvođači imaju specifične interese, prije svega definiranje standarda i kontrola kvalitete kroz prepoznatljivu značku hrvatskog craft piva.

Drugi je važan cilj omogućiti edukaciju i članicama. “Najveći broj malih proizvođača startao je iz entuzijazma i nema dostupnu organiziranu edukaciju, a koju bismo omogućili kroz udruženje”, kaže Marić.

Interes za ovom proizvodnjom raste takvom dinamikom da se procjenjuje da bi se njihov broj u skoroj budućnosti mogao popeti na 100.  Prikupljanje potpisa odvijat će se i naredna dva tjedna na novim festivalima craft piva, a s potrebnom dokumentacijom početkom rujna planirano je i pokretanje postupka osnivanja pri HGK-u. Mali pivari ne očekuju negativne reakcije velikih proizvođača, jer imaju različite potrebe, a oko zajedničkih ciljeva moći će surađivati. Namjera je malih proizvođača da spremno sa svojim nacionalnim znakom kvalitete craft piva dočekaju novu turističku sezonu, kada potrošnja piva raste.

Izvor: Poslovni.hr