fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Hrvatski startup Bouxtie među tri posto najboljih u Silicijskoj dolini

Hrvatski startup s najsočnijim ponudama za preuzimanje Bouxtie, teškim od 90 do 120 milijuna dolara, primljen u najveći startup akcelerator na svijetu Plug and Play.

Ovaj američki akcelerator, kojim ima 22 centra u Sjevernoj i Latinskoj Americi, Europi i Aziji, te koji je pomogao razvoj Dropboxa i PayPala, izlistao je Bouxtie u tri posto najboljih među 8500 kandidata. Renato Librić, osnivač i direktor Bouxtija kaže da im je iznimna čast što su izabrani među najbolje startupe u Silicijskoj dolini. “Ulazak u Plug and Play za nas znači ući u mrežu koja nudi neizmjerne mogućnosti za veći rast Bouxtija na pametniji i brži način”, kaže Librić.

Bouxtie se ulaskom u Plug and Play, uz podršku brendovima i maloprodaji, okreće i prema fintechu. Tvrtka je razvila rješenje koje korporacijama omogućuje da svojim korisnicima i zaposlenicima daju digitalne poklon kartice preko mobitela i tableta. Bouxtie navodi da je u SAD-u to tržište vrijedno 125 milijardi dolara, a globalno više od 400 milijardi dolara. Hrvatski startup dosad je zaključio više od 140 poslova.

Klijenti su mu Amazon, Gamestop, Best Buy, REI, i Macy’s. Jedina konkretna brojka koju je dosad javno iznio Librić je da tvrtka u 2014. očekuje promet od 180 milijuna eura. Izjavio je to pred tadašnji Web Summit u Dublinu. U studenom je američki Forbes pisao da je startup, koji je izrastao u tržišnog lidera u Sjevernoj Americi, ima tri ponude za preuzimanje. Za hrvatske prilike najveće ikad: od 90 milijuna dolara, 120 milijuna te jednu stratešku, navodno, od jednog od najvećih kartičara.

Librić je tad bio najskloniji trećoj opciji te je najavio da do kraja 2018. želi tržišnu vrijednost startupa podići do 500 milijuna dolara. Bouxtie će u narednih 12 tjedana proći kroz dva akceleracijska programa u Plug and Playu. U jednom će imati priliku surađivati s korporacijama iz trgovine, kao što su P&G, Henkel, Carrefour, MARS Inc, Panasonic i Sears; a u drugoj s financijašima iz Intuita, Credit Suissa, BNP Paribasa, Sberbanka i Deutsche Banka.

Izvor: Poslovni.hr