fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Danska Xellia u zagrebački centar ulaže još 30 milijuna kuna

Danska farmaceutska tvrtka Xellia nastavlja jačati svoje poslovanje u Hrvatskoj: u svoj zagrebački Centar izvrsnosti za istraživanje i razvoj uložit će dodatnih 30 milijuna kuna donosi današnji Jutarnji List.

Kako su jučer priopćili iz Xellije, svoj će zagrebački centar osnažiti s više od 15 novih znanstvenika, a izgradit će i dodatnih tisuću četvornih metara laboratorijskog prostora. Time se ukupna ulaganja Xellije u zagrebački Centar izvrsnosti za istraživanje i razvoj od 2011. godine do danas penju iznad 200 milijuna kuna. Nova će investicija, ističu u Xelliji, zagrebačkom inovacijskom timu omogućiti nastavak intenzivnog rada na novim rješenjima u farmaceutskoj industriji – od poboljšanja terapijske učinkovitosti, preko neškodljivosti i pronalazaka novih terapijskih sustava za isporuku postojećih antiinfektivnih lijekova, do razvoja novih terapijskih kombinacija lijekova za antiinfektivnu terapiju. Novom će se investicijom, dodaju u Xelliji, omogućiti i rad na istraživanju i razvoju novih, inovativnih i patentiranih molekula, koje učinkovito djeluju protiv vrlo rezistentnih bakterija i gljivica.

– Svojim snažnim farmaceutskim povijesnim naslijeđem Zagreb se nametnuo kao idealno mjesto za uspostavljanje i razvoj ekspertnog tima s oko stotinu visokoobrazovanih znanstvenika. Naš tim intenzivno radi na istraživanju i razvoju različitih inovativnih rješenja na području antiinfektivnih lijekova, s ciljem rješavanja vrlo ozbiljnog globalnog zdravstvenog problema antimikrobne rezistencije – istaknuo je Aleksandar Danilovski, potpredsjednik Uprave Xellije Pharmaceuticals i generalni direktor Xellije u Zagrebu. Rekao nam je i kako se njihova tvrtka bazira na znanju koje se koristi diljem svijeta.

Xellia je farmaceutska tvrtka specijalizirana za opskrbu antiinfektivnim lijekovima protiv teških infekcija. Sjedište joj je u Kopenhagenu, a pogone, osim u Danskoj, ima i u Mađarskoj i Kini te zapošljava više od 1200 radnika. Od srpnja 2013. u potpunom je vlasništvu grupe Novo.