fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Mark Zuckerberg i Priscila Chan kreću u ‘istrebljenje’ svih bolesti, znanstveni program vodit će im direktorica iz britanskog farmaceutskog diva

Nakon što su supružnici Mark Zuckerberg i Priscilla Chan prošlog tjedna najavili da će uložiti 3 milijarde dolara u program kojem je dugoročni cilj ‘liječenje, prevencija i upravljanje svim bolestima’, u srijedu je objavljeno da će angažirati jednu od direktorica britanske farmaceutske kuće AstraZeneca, kako bi vodila znanstveni dio programa, piše Reuters.

Osnivač Facebooka i njegova supruga osnovali su Chan Zuckerberg Initiative s ciljem ‘istrebljenja’ svih bolesti do kraja stoljeća, a znanstveni dio će u sklopu te inicijative voditi profesorica Cornelia Bargmann koja će idućeg mjeseca odstupiti s mjesta neizvršne direktorice u upravi AstraZeneca. Ona inače vodi laboratorij na Sveučilištu Rockefeller u New Yorku.

Kako piše Reuters, plan supružnika podsjeća na globalne zdravstvene ambicije Zaklade  Bill&Melinda Gates, također filantropskog pothvata koji se financira od novca generiranog u tehnološkoj industriji. I par Gates je ključni kadar za svoju zakladu potražio u farmaceutskom sektoru.

AstraZeneca je pak objavila da je kao savjetnika za genomiku angažirala stručnjaka sa Sveučilišta Columbia. Oni pak imaju 10-godišnji plan velikog lova na gene nadajući se da će potencijal genetskih varijacija otključati putove do novih lijekova.

Izvor: Jutarnji List