fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Eko industrijska zona u Nemetinu nudi brojne pogodnosti

U Nemetinu kod Osijeka s 99 posto sredstava iz EU fondova izgrađena je infrastruktura prve eko industrijske zone u Hrvatskoj koja uz poticaje Grada Osijeka nudi brojne pogodnosti, a u planu su i porezna rasterećenja, rečeno je u utorak na predstavljanju te zone.

Predstavljanje je održano pred brojnim poslovnim ljudima i konzultantima u sjedištu Hrvatske udruge poslodavaca čiji je zamjenik glavnog direktora Bernard Jakelić naglasio da se radi o jedinstvenoj i jednoj od najatraktivnijih poslovnih zona u Hrvatskoj, za koju se nada da će se što prije popuniti.

“Trenutno u zoni posluju četiri tvrtke, a princip je da investitori kupe zemljište i na njemu grade, s time da se cijena zemljišta po metru četvornom kreće oko 90 kuna. Ako investitor planira uložiti više od 2 milijuna eura ta se cijena uz program poticaja Grada Osijeka smanjuje na oko 1 do 1,2 eura po četvornom metru”, istaknuo je za Hinu projektni menadžer zone Srećko Kukić.

On ističe da su u zoni na raspolaganju svi infrastrukturni elementi, a u planu je gradnja energane na obnovljive izvore što će smanjiti troškove poslovanja.

Kukić, kao i zamjenik osječkog gradonačelnika Vladimir Ham naglašavaju da ima dosta upita za ulazak u zonu iz Hrvatske i šire regije, primjerice Srbije, od domaćih i stranih tvrtki, među kojima je i špediterska poznata tvrtka Lagermax koja je već, kako su kazali, kupila zemljište.

“U zonu smo uložili puno truda, puno je pomogla i država jer je dala kompletno zemljište od ukupno oko sto hektara, a s obzirom da je cijeli projekt, kao rijetko koji, s tako velikim iznosom od 99 posto financirala EU, vjerujemo da smo na dobrom putu da zona postane uspješna. Vjerujemo i da će svoj interes u zoni prepoznati i proizvođači i prerađivači te otvoriti nova radna mjesta za različite kadrove kojih u Osijeku i županiji ima dosta s obzirom da je Osijek i sveučilišni grad i želi zadržati studente nakon diplome”, poručio je Ham.

Zahvaljujući na pomoći i suradnji Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa projekata EU (SAFU) te Agenciji za investicije i konkurentnost (AIK), Ham je pozvao tvrtke i investitore da dođu raditi u nemetinsku zonu, najavivši da grad planira i neka porezna rasterećenja.

Ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric istaknuo je da se projekt zone završava s 30. rujna ove godine, te da se kreće u njegovu aktivniju promociju, objasnivši i da je iz EU-a financiran na temelju poziva SAFU-a za poslovne javnu i turističku infrastrukturu iz razdoblja 2007.-2013.

“Došli smo do kraja tog razdoblja, posljednji ugovori iz toga razdoblja se završavaju, svi projekti su uspješni i opravdavaju investiciju, a u slučaju zone u Nemetinu to je 13 milijuna kuna. Sada smo pred novim otvaranjima projekata također iz tog razdoblja – poduzetničke zone u Lekeniku, KaAquarija u Karlovcu, poduzetničkog inkubatora u Drenovcima i Muzeja Hrvatskog zagorja”, najavio je Petric.

Izvor: Hina