fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Grad Crikvenica treći put za redom među najtransparentnijim gradovima u Hrvatskoj

Prema istraživanju Instituta za javne financije, Grad Crikvenica je treću godinu za redom među najtransparentnijim gradovima u Hrvatskoj, kada je riječ o otvorenosti (transparentnosti) proračuna.

Institut za javne financije analizirao je i ocijenio transparentnost (otvorenost) lokalnih proračuna u istraživanju kojim su obuhvaćene sve županije, gradovi i općine, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj.

Transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca. Objavljivanjem rezultata istraživanja Institut za javne financije želi ukazati na važnost proračunske transparentnosti kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne vlasti, ali i potiče odgovornost lokalnih vlasti.

Crikvenica je još 2015. godine ušla u društvo najtransparentnijih gradova u Hrvatskoj osvojivši maksimalan broj bodova u istraživanju Instituta za javne financije. Ovo značajno priznanje struke Crikvenica je dobila treću godinu za redom i to na temelju Proračuna za 2016. godinu.

Utvrđeno je kako su na transparentan način građanima prikazani svi proračunski dokumenti, od Godišnjeg izvješća za 2015. godinu, Polugodišnjeg izvršenja Proračuna za 2016. godinu, Prijedloga Proračuna za 2017. godinu, izglasani Proračun kao i Proračun za građane.

Isto tako, web stranica Grada Crikvenice ocijenjena je kao dobro koncipirana i lako pretraživa mrežna stranica gdje je vidljiv trud i dobra inicijativa za redizajnom web stranice Grada Crikvenice.

U Gradu Crikvenici već dugi niz godina provodi se i javna tribina o proračunu koja služi kako bi građani prije izglasavanja proračuna mogli sudjelovati u njegovom kreiranju, ali i kako bi dobili točne informacije o svim proračunskim rashodima i prihodima.

„Prve godine kada samo ocijenjeni kao grad sa najtransparentnijim Proračunom, 2015., te se na taj način našli u društvu svega nekoliko gradova/općina znali smo da je to samo motiv za još veći trud i nastojanje da se ista praksa nastavi i dalje. To smo i uspjeli, što dokazuje činjenica da je naš proračun već treću godinu za redom ocijenjen najvišim ocjenama. Uz to, redizajnom naše web stranice, prepoznat je trud te je stranica ocijenjena kao dobro koncipirana i lako pretraživa web stranica. Sve to ukazuje na racionalnost i funkcionalnost ulaganja u kvalitetne projekte čime razvijamo naš grad. I dalje ćemo nastaviti pratiti tu dobru praksu i zauzimati najviša mjesta na ljestvici transparentnosti“ – rekao je gradonačelnik Grada Crikvenice, Damir Rukavina.

Izvor: Crikvenica.hr