Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Hrvatska je i ove godine svjetski turistički hit – agencije i turistički magazini izdvajaju Hvar, ali i jednu manje očekivanu destinaciju

Grčka otvara granice turistima iz obližnjih zemalja 8. lipnja, a početkom srpnja namjerava dočekati prve Britance. Nijemci se na odmor prvo spremaju u Austriju, Australci u Novi Zeland. Cijena litre benzina u SAD-u košta 3,56, a rezervacije kamp-prikolica od početka travnja porasle su za 650 posto u odnosu na lani.

Brazil je krajem svibnja proglašen najpoželjnijom zemljom za avanturistički turizam, mada je drugo najveće žarište pandemije Covida-19 na svijetu. Među pet najdestinacija za 2020. američki portal Ceoworld preporučuje bogatima i slavnima meksički Los Cabos i naš Hvar

Kojih je pet luksuznih destinacija ove godine najprivlačnije za odmor bogatih i slavnih? Po preporuci magazina Ceoworld, objavljenoj 18. svibnja, riječ je o Los Cabosu u Meksiku, otoku Necker u Britanskom Djevičanskom otočju, Aspenu u Koloradu, St. Moritzu u Švicarskoj i našem Hvaru.

Prema tom njujorškom portalu za poslovnu elitu, Hvar se našao u ekskluzivnom društvu s meksičkim ‘akvarijem svijeta’, privatnim otokom koji iznajmljuje britanski milijarder Richard Branson te s dva ekskluzivna svjetska zimovališta, očito privlačna i izvan skijaške sezone.

Opisujući Hvar, portal s više od 12,4 milijuna mjesečnih pregleda, prema tvrdnji uredništva, ne štedi na superlativima. Tu su ‘prirodna polja’ (valjda misli na parcelizaciju Starogradskog polja iz grčkih vremena, pod zaštitom UNESCO-a, op.p.), ‘neka od najboljih crnih vina u Europi’, srednjovjekovna umjetnost, nadrealni krajolik, morski specijaliteti, ukratko jedno od posebnih skrovišta za odabrane. Uz to su priložene senzacionalne fotografije plaže, ali – bračkog Zlatnog rata. Susjedni Bračani valjda se neće ljutiti.

Budući da elita ionako u Hvar dolazi izolirana na jahtama, ovoga bi ljeta zbog opreza u doba korone to doista mogla biti zanimljiva destinacija, ali Ceoworld ne spominje ništa o mogućim uvjetima i protokolu dolaska s obzirom na pandemijsku situaciju. I hoće li na našu obalu moći pristajati jahtaši iz drugih zemalja osim onih iz tzv. koronakoridora, o čemu izvještava turistički magazin za luksuzna putovanja Condé Nast Traveller.

Riječ je o ideji da putnici iz EU-a mogu putovati unutar obližnjih zemalja s usporedivom epidemiološkom situacijom te portal spominje tri koridora: Češku, Slovačku i Hrvatsku, Estoniju, Latviju i Litvu te Grčku, Cipar i Izrael. I dok se analizira izvješće EU-a o strategiji ponovnog otvaranja turističke industrije diljem kontinenta, grčki premijer Kiriakos Micotakis najavljuje službeni početak turističke sezone 15. lipnja i početak izravnih letova iz Velike Britanije početkom srpnja. Češka namjerava 8. lipnja otvoriti granice stanovnicima zemalja koje smatra sigurnima, poput Austrije i Hrvatske. Njemačka 15. lipnja otvara granicu s Austrijom. Turska oprezno najavljuje otvaranje u lipnju s obzirom na to da je kod njih još 100.000 zaraženih. Dalje od Europe, Australija u lipnju dopušta promet s Novim Zelandom…

Otvaranje granica bit će složena misija, s testiranjima, karantenama i ukalkuliranim rizikom, pa svi vjeruju da je to prvi dječji korak ka normali u ‘novoj normali’. Ipak, Condé Nast Traveller na svom portalu i dalje vrti preporuke za 20 najzanimljivijih destinacija koje morate posjetiti ovoga ljeta, od Kyota, Dakara, Qingdaoa i Pariza do europskih prijestolnica kulture 2020. Rijeke i irskog Galwaya.

Ali dug, detaljan opis svega što Rijeka jest i što nudi – šarmantni spomenici, urbane plaže, gromoglasni ulični festivali, pionirska punk-rock baština, upravo ulovljena riba u konobi Na kantunu, pripremni radovi na umjetničkom kvartu u industrijskom kompleksu Benčić itd. – danas su prije otužan popis svega onoga što nam uskraćuje korona, negoli stvarna mogućnost. S obzirom na to da je korona zakomplicirala život i turističkim agencijama, preostaje im da barem simbolično na svojim portalima nude opise putovanja iz vremena ‘stare normale’.

Kao u vrijeme u kojem milijuni zaposlenika u turizmu diljem svijeta još nisu preko noći ostajali bez posla (samo ih je u SAD-u 19 milijuna), agencija Travel Triangle i dalje preporučuje 35 najboljih destinacija za ljetni odmor u Indiji, Turskoj i na Grenlandu, u Parizu, Pragu i Marakešu… Redtag obavještava javnost da su u prodaji aranžmani za ljetovanje na Kubi, Karibima, u Dominikanskoj Republici i Meksiku. Na portalu njemačke agencije Reiseuhu ostala je iz nekog drugog vremena ponuda ‘All Inclusive Urlaub 2020’ na Majorci, Tenerifima, u Turskoj, Grčkoj, Egiptu, obiteljski odmor na Menorci, Halkidikiju i u Hrvatskoj te povoljni paketi za Gruziju, Srbiju, Sloveniju i Poljsku.

Izvor: Tportal.hr