fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Hrvatski softver za male aviotvrtke u Americi

Zagrebačka softverska tvrtka Neoinfo, dosad poznata kao jedan od prvaka fiskalizacije, ima velike planove i u digitalizaciji avioindustrije. Kompanija je razvila cloud softversku platformu Simplair, koja malim aviokompanijama omogućuje da se brzo digitaliziraju, te se s tim rješenjem planira proširiti u SAD i Kamerun.

Od bookinga do plana leta
Simplair je rješenje koje digitalizira cjelokupno poslovanje aviokompanija od bookinga preko upravljanja imovinom do financija i planiranja letova. U Hrvatskoj ga koristi European Coastal Airlines, u Gani prijevoznik Gianair. Igor Vukmirović, direktor tvrtke Neoinfo kaže da su odlučili iskoristiti podršku Europske komisije kroz pilot projekt poticanja globalizacije poslovanja europskih malih i srednjih poduzetnika zvan Ready2Go kako bi povećali svoje prihode.

“Procjenjujem da nova tržišta u prvoj godini mogu donijeti rast prihoda od 10 do 20 posto, ali zasad je dosta nezahvalno raditi prognoze”, kaže Vukmirović. Prema podacima Fine tvrtka Neoinfo lani je zadržala prihod na razini od 3,34 milijuna kuna uz jačanje profitabilnosti s 556 na 774 tisuće kuna neto dobiti. Svjetska avio industrija, prema podacima IATA-e, ove će godine biti pod pritiskom niza čimbenika da optimizira, konsolidira i digitalizira poslovanje. IATA navodi da je lani sektor komercijalnih avio-prijevoznika imao najveću dobit dosad, od 35,6 milijardi dolara, kao i najveću neto profitnu marginu od 5,1 posto.

Prirodan korak
Dok IATA najviše prostora za rast vidi u Aziji, u Neoinfu pojašnjavaju da žele u SAD zato što je to globalno najveće IT tržište na svijetu dok im je Kamerun prirodan idući korak u širenju po Africi. “S obzirom na razvijenost Kameruna i postojanje sličnih zrakoplovnih kompanija, te činjenicu da smo već u Gani, Neoinfo će preko te države pokušati ući na tržište Centralne Afrike. SAD je pak logičan izbor za pronalaženje partnera i dogovaranje poslova”, zaključuje Vukmirović.

Izvor: Poslovni.hr