fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Za osam vodnih projekata više od 1,5 mlrd. kuna iz EU

Iz krčkoga komunalnog poduzeća Ponikve istakli da je projekt gradnje i obnove kanalizacijske i vodoopskrbne mreže s priključenjem novih korisnika, vrijedan 369 milijuna kuna, od iznimne važnosti za sigurnost opskrbe na otoku.

Ugovore za projekt prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području otoka Krku, vrijedan oko 638 milijuna kuna koji s bespovratnih 369 milijuna kuna financira Europska unija (EU), potpisan je u srijedu u Hrvatskim vodama.

Supotpisnici ugovora su ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, gradonačelnik Krka Darijo Vasilić i načelnici pet općina na tom otoku te direktor Ponikve Krk Frane Mrakovčić. Osim za projekt na Krku, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike osiguralo je ukupno 1,669 milijarde kuna EU sredstava za sufinanciranje osam projekata vodnokomunalne infrastrukture i u Poreču, Vukovaru, Županji, Novoj Gradišci, Vodicama te dva projekta u Osijeku.

Ukupna vrijednost svih tih projekata je oko tri milijarde kuna. EU daje, dakle, 55% novca, ostalo Ministarstvo, Hrvatske vode i lokalne vlasti. Ministar Ćorić istaknuo je da su projekti “prilika za slavlje iz perspektive Ministarstva zaštite okoliša i energetike, ali isto tako i iz perspektive cjelokupnoga sustava”. Podsjetio je da je u proteklom razdoblju jedan od većih izazova za Hrvatsku i cijeli sustav državne uprave bilo upravo povlačenje sredstava iz EU fondova. Ocijenio je da ugovori “govore u prilog tome da smo intenzivirali naše aktivnosti na apsorpciji sredstava”.

Ministar je rekao da svaki projekt koji služi poboljšanju vodoopskrbe i odvodnje, nosi niz pozitivnih učinaka na lokalnu zajednicu i sustav. Direktor komunalne tvrtke Ponikve Frane Mrakovčić istaknuo je da je ovaj “projekt od iznimne je važnosti za otok Krk. “Usudio bih se reći da je gotovo u rangu izgradnje Krčkog mosta koj je omogućila razvoj otoka. Dobit ćemo 85 kilometara nove i rekonstruirane mreže kanalizacije i vodoopskrbne mreže, za nove korisnike”, istaknuo je Mrakovčić.

Izvor: Poslovni.hr