fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Hvala ti. Super si. Voljena si. Odlična ideja. Ručak je bio prefin. Volim te.

Jamb (Yamb) je društvena igra koju u različitim razmacima, ali dosta često, igram otkad znam za sebe. Uvijek su u kući postojali papirići za jamb, a česta su bila i druženja uz pokoju partiju, što

Piše: Jelena Kuzmic/Samopozitivno.com

ukućana međusobno, što s gostima. I dan danas volim nedužno baciti kockice i okušati sreću u skupljanju što većih brojeva, ali ipak sam s vremenom promijenila doživljaj igre.

U zadnjih nekoliko mjeseci u partijama jamba vidim obrazac života gdje jednostavno instantno dobivaš ono što šalješ iz sebe na van. Nema igre koja će mi bolje pokazati kakav mi je pogled na situaciju i što od svemira dobivam natrag. Ako vjerujete da ste u potpunosti, apsolutno, definitivno i stopostotno odgovorni za svoje živote i emocije koje osjećate, jamb može postati vrlo zanimljiva praksa traženja odgovarajućih kockica i „testiranja sreće“.

No ono što mi je ipak bila najdraža lekcija koju sam kroz jamb učila odnosila se na jedan sasvim drugi aspekt kreiranja ugodnog i sretnog života, a to je važnost odnosa prema drugima i činjenica da jednostavno dobivamo natrag ono što dajemo.

Jedna od najdražih partija dogodila mi se prije nekoliko dana kada smo zaigrali utroje. Od početka je među nama vladala nekakva timska klima, gdje smo prvo pomalo, pa sve jače navijali jedni za druge i savjetovali se u potezima. Igrali smo jedni protiv drugih, ali smo se osjećali i ponašali kao da smo na zajedničkoj misiji. Svatko je i dalje imao svoj nekakav plan i put po kockicama ispisanim brojeva na papiru, ali smo svakom bacanju posvetili svo troje punu dozu energije da bude željeni rezultat. I kako smo samo dobivali. A dobivanje je bila posljedica, ne motiv.

Svi želimo nešto imati ili dobiti, ponekad nama jednostavno ovladaju takve želje. Imanje nekad bude odličan motivator, ali ono što zbilja pokreće sve motore svemira da se osjećate dobro je davanje ili jednostavno uživanje u trenutku. Tako smo se mi tijekom te partije osjećali. Bilo nam je zabavno, bili smo opušteni i u konačnici, nikome nije bilo toliko važno pobijediti. Sama igra je bila cilj.

I zato smo davali nesebično i osjećali smo sreću zbog „protivnikovog“ uspjeha kao svoju jer smo mu od početka željeli uspjeh. Bilo je jednostavno zabavnije i ugodnije igrati s nekim kome ide i zajednički graditi priču uspjeha. I sve nam se vraćalo u neprekidnom krugu davanja jer se uvijek vraća, pogotovo kad je iskreno i popraćeno ugodnim emocijama. U trenucima dobivanja nepovoljnih brojki tješili bismo se i nastavljali dalje, a i u konačnici smo imali slične brojke kad je partija završila.

Taj dan, bez obzira na brojke, svi smo bili pobjednici jer smo uživali u svakom bacanju i u potpunosti živjeli u trenutku igre. I jer smo davanjem dobivali.

Čvrsto vjerujem da bi život trebao biti jedna ovakva partija jamba, gdje svi navijamo jedni za druge i zajednički postižemo veće ciljeve nego bismo sami ikad mogli, pri tome se opušteno zabavljajući u iskustvu svega. Možda će zvučati idilično, ali uvjerena sam da bi svaki kolektiv našao način da savršeno funkcionira zajedno ako si odrede zajednički cilj, otvore kanale komunikacije i fokusiraju se na ostvarenje cilja. Bitan je uspjeh svakog pojedinačnog člana jer to jednostavno čini uspjeh grupe veći.

Uvijek se dobar osjećaj vraća dobrim, a nema bolje emocije od zahvalnosti, ni bolje akcije od davanja. Ali onako iskreno, bez da i pomislimo da je davanje, jednostavno jer nam dođe i imamo širu sliku na umu. Tada je uistinu moćno oružje. Ako kalkuliramo ili se uhvatimo u mislima o potencijalnom povratku usluge, već smo se odmakli od davanja jer u isto vrijeme mislimo na primanje. No odlična vijest je da su zahvalnost i davanje emocije koje je moguće naučiti i praksom spoznati u punom potencijalu.

Što možete dati?

Počnite s ugodnim i dobrim mislima. Ozbiljno. Usmjeravajte prema drugim ljudima u najsitnijim životnim situacijama ohrabrujuće, iskrene, pohvalne, na koji god način pozitivne misli. Hvala ti što si mi stao na zebri. Hvala ti što mi držiš vrata. Hvala ti što me nasmijavaš.

Budite jednostavno prijateljski raspoloženi na prvu prema svima, kao da ih prvi put vidite i apsolutno im želite pomoći da se osjećaju dobro. Od najbližih osoba do slučajnih prolaznika na blagajni u trgovini. Nije bitno. Samo nađite nešto na njima što vam se sviđa ili na čemu im želite zahvaliti. Samo kratko, sami sa sobom. Pa da vidimo gdje će nas to dovesti. Ako želiš dobiti sve šestice, najpošteniji i najugodniji put do toga je da i svim ostalim igračima poželiš sve šestice. I kockice se onda same poslože.