fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Intervju iz regije – Marija Radojčić: Kada volite ono što radite, onda sve izazove lakše savladate

SAMOPOZITIVNO: Tko je Marija Radojčić i možete li nam se ukratko predstaviti?

Ispred svega sam velik pozitivac, svesna da u životu ne postoje problemi nego izazovi, sve je rešivo samo je pitanje napravljenog  izbora i definisanog  priorita. Po osnovnom obrazovanju ekonomistkinja, nositeljica sam licence Business Cafea za Vojvodinu i radim prodaju i marketing za porodične sireve “Friški jazački” i vlasnica firme za brendiranje i konsalting.

SAMOPOZITIVNO: Marija nositeljica ste licence za Vojvodinu za hrvatski event  brend Business Cafe. Kako je došlo do suradnje i kako je prihvaćen ovaj event kod vas u Vojvodini?

Interesantno je da smo se Kristina i ja upoznale na Koponiku u maju 2015 godine, komunicirali godinu dana povremeno, i u momentu kad je ona rešila da proda franšizu za Vojvodinu, ja sam pravila velik  Zaokret u svom životu, shvatila da je pravi momenat da udjem u nešto novo,brzo smo se dogovorile, prosto su se naše energije i želja za kreativnošću prepoznale i eto me danas kao članice tima Business Cafea.  Business Cafe u Vojvodini funkcioniše svega nekoliko meseci, ali se širimo i postajemo sve prepoznatljiviji medju preduzetnicima i onima koji to žele postati. Imamo podršku čak i institucija koje predstavljaju Vladu Vojvodine.

SAMOPOZITIVNO: Imate i svoju tvrtku za brendiranje i konzalting. Uz to, bavite se obiteljskim poslom,  proizvodnjom sireva po tradicionalnoj recepturi i od punomasnog mlijeka sa kojeg se ne skida vrhnje. Kako to sve stignete i što je vaš pokretač u motivaciji?

Zaista sve ovo radim, možda zvuči neverovatno ali je tako. Kada se desi da dodjem u situaciju da izmedju dva posla biram onaj koji je više plaćen i ne volim ga i onaj koji je manje plaćen i volim da ga radim, uvek ću izabrati ovaj drugi. Za mene je ljubav pokretač svega.

SAMOPOZITIVNO: Imate i vlastitu farmu.  Kakav je osjećaj u današnje vrijeme tehnologije i brzog načina živote, baviti se sa životinjama i pratiti njihov ritam? Znamo da životinje imaju svoj red. Kako ste organizirali svoje vrijeme i uskladili sve poslove? Pomaže li vam obitelj u tome?

Posao u vezi sireva je porodični posao. Tu su angažovani i mama i brat, brat je po obrazovanju veterinar, i on se bavi uzgojom životinja, a mama proizvodnjom sireva, ja sam zadužena za prodaju i marketing. Da je lako nije lako, teško je danas biti konkurentan na ovom globalnom tržištu, sa mini farmom, ali mi se trudimo da se istaknemo svojom posbnošću u proizvodnji, koja se zasniva na tradiciji ali i kontrolisanoj proizvodnji. Od hrane za stoku koju sami gajimo, dakle kontrolišemo proizvodnju hrane za krave, kontrolišemo proizvodnju mleka preko hranjenja krava, jednom rečju pravimo zdrav proizvod uz kompletno kontrolisanu proizvodnju.

SAMOPOZITIVNOGdje su sve dostupni vaši sirevi i na koji način ih plasirate na tržište? Možete li pratiti potražnju količinama i planirate li se širiti?

Nama je jako važna povratna informacija od naših kupaca i degustatora, te mi isključivo vršimo direktnu prodaju i isporuku na kućnim adresama naših kupaca u skladu sa dogovorom i  njihovim potrebama. Naš proizvod se kad su prodavnice u pitanju može naći samo u Vojvođanskom dućanu u Novom Sadu na Spensu jer su oni prodavnica koje prodaje samo proizvode iz Vojvodine koji garantuju da imaju kontrolisanu proizvodnju.

SAMOPOZITIVNO: Gdje se vidite u budućnosti, kakva je uopće situacija žena poduzetnica u Srbiji? Umrežavate li se i da li će biznis ostati u obitelji ili postoji mogućnost da ga sutra i prodate kao brend  Friški jazački?

Situacija nije ni najmanje laka, generalno ni za preduzetništvo ni za žene preduzetnice. Ali jedno je sigurno, kada volite ono što radite, onda sve izazove lakše savladate. Umrežavanje žena je u povoju. Pre 10 ak dana smo formirali Žensku ruralnu mrežu Vojvodine, radimo na tome da budemo jedna drugoj podrška i motivacija za dalji rad. Ne planiramo da Friški jazački prodamo kao brend.

SAMOPOZITIVNO: Imate li nekakvu misao vodilju koja vas pokreće i vodi kroz život i posao? Možda nekog uzora u svojoj karijeri ? Na koga se možete uvijek osloniti?

“Život nema reprizu” je misao koju ja živim u svakom smislu.

SAMOPOZITIVNO:  Za kraj što biste poručili mladim farmerima, ili onima koji razmišljaju iz stresnog korporativnog svijeta preći  na posao sa hranom i životinjama? Ima li tu perspektive i koliko volite svoj posao?

Ako želite slobodu, budite hrabri i sledite svoje snove,  radite ono što volite i uspeh je zagarantovan, pomozite drugima kad god možete i to će Vam se vratiti kad se najmanje budete nadali.

SAMOPOZITIVNO: Hvala 🙂