fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Intervju s Darkom Bilandžićem, suvlasnikom IT tvrtke Culex iz Osijeka: Pioniri virtualne stvarnosti kucaju na vrata svjetskih tržišta

U današnje vrijeme sve se više radnih mjesta otvara u domeni kompjuterske tehnologije i IT sektoru. No, ne mora sve dobro doći izvana. Postoje brojne, većinom male, tvrtke u Hrvatskoj koje se, polako, ali sigurno, probijaju na svjetsko tržište. Jedna od tih je osječka tvrtka Culex koja je osnovana 2011. godine i iza sebe ima zanimljive projekte koji su potaknuli zanimanje stručnjaka, ali i nas laika koji žele da im tehnologija olakša svakodnevicu. Razgovarali smo s Darkom Bilandžićem, suvlasnikom tvrtke.

Kako je krenula ideja o bavljenju virtualnom stvarnošću?

Mislim da je prvo potrebno objasniti što je to uopće virtualna stvarnost. Virtualna stvarnost (VR) je uranjajuće iskustvo također zvano i računalno-simulirana stvarnost. Ona se oslanja na računalne tehnologije koristeći posebnu naglavnu kacigu u kojoj se nalaze dva ekrana sa zaslonom od tekućih kristala kako bi generirala realistične slike, zvukove i druge osjete koji repliciraju pravu stvarnost, ili stvaraju virtualni svijet. Pravi VR okoliš će uključiti svih pet osjetila (okus, vid, miris, dodir i zvuk), no bitno je reći da to nije uvijek moguće. Većina današnjih VR sustava se oslanjaju na zvuk i sliku kako bi prenijeli virtualno iskustvo, što je u većini slučajeva dovoljno. Nakon niza godina stjecanja popularnosti u igraćoj industriji, sve više viđamo ovu tehnologiju kako pronalazi put do naše svakodnevice. Tržište i industrija su i dalje uzbuđeni oko ove tehnologije i njenog danjeg napretka koji je očekivan u skoroj budućnosti. Možda zvuči čudno, ali kada sam prvi put stavio VR headset kao da sam imao ‘EUREKA’ trenutak i odmah sam (u)vidio sebe u toj tehnologiji te razne načine primjene iste.

Kome sve Culex može pružiti svoje usluge?

Radi lake implementacije virtualne i proširene stvarnosti u poslovanju zaista ne vidimo kojoj to grani poslovanja ne bismo mogli pružiti naše usluge. Do sada samo imali uspješne projekte u turizmu, kulturi, zdravstvu i obrazovanju. Naše usluge možemo pružiti svima koji žele dati dodatnu vrijednost svojim proizvodima, ili uslugama kroz moderne tehnologije. Tu širinu usluga nam omogućuje naš tim stručnjaka, iznimnih kreativaca s natprosječnim IT znanjem.

Zanimljiv je projekt u kojem djeca uče kroz virtualnu stvarnost. Današnje generacije zasigurno dobro prihvaćaju ovakav vid učenja?

Zajedno s Vukovarsko-srijemskom županijom postavili smo nove standarde kroz prvu virtualnu edukaciju u RH projektom “Virtualna stvarnost u Bibliobusu” koja za cilj ima popularizirati nove tehnologije i prezentirati kulturne znamenitosti i bogatstva najistočnije hrvatske županije. Za ovaj smo projekt osmisli virtualni prostor koji sadrži zavičajne sadržaje Vukovarsko-srijemske županije kroz 14 scena: Vučedolska golubica, Orion (vučedolski kalendar), rimski carevi rođeni u Cibalama, hrast lužnjak, nogometna lopta i tenis u Županji, Suvara iz Otoka, Josip Runjanin, Antun Gustav Matoš, Lavoslav Ružička, Ilok (dvorac i stara gradska jezgra), željeznička pruga, rijeka Dunav, manifestacija Vinkovačke jeseni i vukovarski Vodotoranj. Projekt se provodi putem edukativnih radionica u Bibliobusu (autobus knjižnici), koji ima stajalište u manjim ruralnim područjima, te u školama uz korištenje VR tehnologije. Za projekt je osigurano 20 pametnih telefona s aplikacijom te 20 VR naočala tako da odjednom 20-oro učenika može učiti o svojoj županiji na interaktivan i zanimljiv način. Djeca su oduševljena, baš kao i mi. Već na prvi kontakt odmah su razumjeli tehnologiju i počeli međusobno komentirati sadržaj. Naime, nije baš često da desetogodišnjaci pričaju s oduševljenjem o Josipu Runjaninu ili Antun Gustavu Matošu.

Kakva su vaša shvaćanja poslovne klime u Hrvatskoj? Postoje li neke činjenice koje bi promjenom doprinijele i poboljšanju poslovanja?

Poslovna klima u RH je podosta spora. Naime, teško mi je zamisliti da u 2020. godini osoba ne dobije odgovor na poslovni mail/upit unutar istoga dana, ili još gore da se ne dobije odgovor uopće, što mi je nerazumljivo. Smatram da bi dodatna edukacija o mogućnostima novih tehnologija mogla uvelike doprinijeti razvoju istih te znatno ubrzati sve poslovne procese. Ljudi se boje onoga što ne razumiju te su brzi u odbacivanju novih tehnologija ne znajući kako bi im ista mogla znatno uštedjeti financijska sredstva i vrijeme. Jedan svijetli primjer je tvrtka Bell Helicopter koja izrađuje helikoptere. Upotrebom VR u izradi helikoptera uspjeli su svoj najnoviji model isporučiti 10 puta brže. Prvenstveno su letjelicu izradili u virtualnoj stvarnosti te su tek onda krenuli u proizvodnju. Za proces izrade helikoptera, prije implementacije virtualne stvarnosti, tvrtki je trebalo 5-7 godina, uz VR isti proces je uspješno završen za samo šest mjeseci.

Možete li izdvojiti neke savjete za mlade koji odluče ostati na ovim prostorima i pokrenuti svoj biznis?

Prvenstveno vjera u sebe i ono što radite. Jednostavno je, ako sam ne vjeruješ u ono što radiš, zašto bi netko drugi? Okružite se kvalitetnim ljudima koja imaju drukčija znanja i vještine od vas tako da možete problematiku i rješenje sagledati iz više aspekata. Uložite u sebe, u svoju edukaciju prvenstveno. Nađite teme koji vas interesiraju i saznajte što više možete o istima.

U jednom videu sam čuo zanimljivo viđenje poslovnog života:

Od 7 do 20 godine uči za sebe;
Od 20 do 30 godine radi za druge i nauči “zanat”;
Od 30 do 50 radi za sebe;
Od 50 nadalje radi za mlade

Ono što želim reći je – svaki dan pokušajte biti bolji nego jučer, naučite nešto novo, pomognite onima kojima je vaša pomoć potrebna, budite bolji ljudi, nagrada (koja ne mora biti materijalna) zasigurno neće izostati.

Tekst – Siniša Đurić
Foto – Culex i privatna arhiva