fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Izgradit ću novi ‘Microsoft’ u Hrvatskoj

Orehovac trenutno radi na razvijanju sustav za pametno upravljanje Instagramom za digitalne agencije koji je sam razvio u sklopu završnog rada na FER-u.

Ivan Orehovac mladi je hrvatski programer koji nakon završetka preddiplomskog studija na Fakultetu elektronike i računarstva (FER) na tri mjeseca odlazi raditi u Microsoft, a tamo će kako sam kaže, steći bolji dojam funkcioniranja ‘najglobalnije’ tehnološke kompanije na svijetu. Po povratku će, poručuje, izgraditi novi ‘Microsoft’ u Hrvatskoj. Ipak, na pitanje što smatra najvećim svojim dosadašnjim uspjehom kaže da je to pokretanje startupa CodeIna i kreiranje Holy – društvene mreže za vjernike.

Saznali smo da se trenutno proizvodi nastali u CodeInu koriste u 20-ak zemalja među kojima su najistaknutije Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Indija i Irak, a uskoro prisutnost planiraju proširiti i na druga tržišta. Više o tome, kao i drugim detaljima iz svijeta mladog uspješnog tima otkrio je u razgovoru za Poslovni dnevnik. “Izvanredan je osjećaj kada tisuće ljudi koriste sustav koji ste izgradili od temelja. U prijašnje vrijeme je to predstavljanje Hrvatske na Međunarodnoj Olimpijadi iz Astrofizike, želja koja mi se ostvarila nakon 10 godina truda. Još uvijek imam službeni hrvatski dres koji sada doduše koristim kada se igraju bitne utakmice reprezentacije”, ispričao je.

Buđenje poduzetništva

Smatra i da se u Hrvatskoj polako osjeća buđenje poduzetništva za što je zaslužno brojnih inkubatora i zagrebačkog Tehnološkog parka. Pohvalio je i institucije s kojima je do sada imao prilike surađivati – u prvom redu Startup Factory Zagreb, zatim zagrebački Plavi ured i Hamag-Bicro za koji ističe da konstantno dovodi kapital za poticaj inovacija u Hrvatskoj. “Uz podršku navedenih institucija smatram da bilo tko, uz malo želje i edukacije, može napraviti nešto veliko. Postoje brojne regulative za koje smatram da su nepotrebne, posebno ljudima u početku poslovanja.

Iako je naprimjer paušalni obrt izvrsna stvar, u određenim zemljama se i taj paušalni porez plaća samo nakon zarađene granice koja je dovoljna za normalan život. Takvo poslovanje bi se trebalo poticati i u Hrvatskoj jer je svatko tko sam stvara novac dvostruka dobit”, dodao je Orehovac. Najvećom preprekom zašto se češće ne čuju pozitivne poduzetničke priče smatra birokraciju i poreze. Ističe kako nerijetko čuje da je za početak ozbiljnog rada bilo potrebno i do nekoliko mjeseci što samo po sebi može uništiti projekt u svijetu u kojem se nove stvari dolaze svaki dan.

“Isto tako svaki kvalitetan projekt koji želi ostvarivati dobit je u velikom iskušenju za otvaranjem poduzeća izvan Hrvatske. Uostalom, Rimac Automobili su savršen primjer na kojem treba učiti i ako je potrebno napraviti brze izmjene i kompromise zakona jer su baterije i skladištenje energije očita budućnost koja može Hrvatsku bez imalo pretjerivanja učiniti novim Dubaijem. Iako postoji mnogo stvari koje se mogu i moraju popraviti, vjerujem da svatko, pa makar i iz Hrvatske može uspjeti ako na prepreke ne gleda kao na probleme već na izazove. Moja nit vodilja je do sada bila, a nadam se da će i biti: ‘Nagrada je veća za osvajanje težih stvari’ i ‘Što god želiš učiniti, učini to odmah'”, napominje. Glavni proizvod kojim se u CodeInu bave je poprilično zanimljiva.

Sloboda izražavanja u timu

Naime, radi se o ranije spomenutom Holy – globalnoj društvenoj mreži za vjernike – kojoj je cilj napraviti sigurno mjesto za dijeljenje svojih potreba i podupiranje drugih kroz vlastita iskustva. Očekuje da će ovaj proizvod uskoro postati i jedinstveno mjesto za organizaciju i provedbu vjerskih putovanja i događanja. Uz to, rade na sustavu za pametno praćenje kvalitete hrane, a s drugim poduzećima na nekoliko projekata funkcioniraju i kao razvojna (development) i dizajn agencija.

“Osobno razvijam i sustav za pametno upravljanje Instagramom za digitalne agencije koji sam razvio u sklopu završnog rada na FER-u. U timu pokušavamo donositi zajedničke odluke o svemu, a svaki član tima donosi novu dimenziju različitim ortogonalnostima. Tome svjedočimo svaki put kad raspravljamo o značajkama softvera koji treba implementirati. Svatko ima potpunu slobodu izraziti se na svoj način jer je u svom području došao puno dalje od ostalih”, kazao je. U timu CodeIna su još i doktorand agronomije, project menadžer, voditelj EU projekata Zoran Mičuda, zatim Marin Grbić kojeg smatraju jednim od najboljih mladih programera s FER-a (pogotovo za Android), UX/UI dizajnerica Franka Anić (posvećena istraživanju korisničkog iskustva i provođenja istog kroz dizajn), Marina Basić koja se prihvatila se marketinga i vođenja društvenih mreža te Antonio Karacha zaslužan za vizualne identitete.

“Budući da se bavimo programskim rješenjima koja nemaju fizičkog ograničenja, logično je da u samom početku moramo gledati internacionalno. Internet je predivna stvar i još uvijek gotovo nitko ne shvaća koliko je velik i koliko novih mogućnosti otvara svakom pojedincu”, dodao je još na kraju.

Izvor: Poslovni.hr, Foto: Drava.info