fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Katie Bouman je žena koja stoji iza prve fotografije crne rupe

Žene su u povijesti učinile nevjerojatno puno kad je u pitanju istraživanje svemira. Margaret Hamilton, inače autorica pojma računalna znanost, osmislila je softver za svemirski program Apollo koji nas je odveo na Mjesec. Danas su joj 82 godine. Katherine Johnson je matematičarka čiji su izračuni iz nebeske mehanike bili ključni za prvi američki let s ljudskom posadom u svemir i sve naredne. Danas joj je 100 godina.

Katie Bouman je asistentica na predmetima iz računalne znanosti na Cal Techu čije je ime ovaj tjedan obišlo svijet jer je upravo ona zaslužna za algoritam koji je omogućio prvu fotografiju crne rupe u povijesti. Njoj je danas 29 godina.

Jedna od najpoznatijih fotografija snimljenih u svemiru je Earthrise. Radi se o fotografiji koju je 24. prosinca 1968. snimio astronaut William Andrews tijekom misije Apollo 8. Na njoj je doslovno izlazak Zemlje iznad Mjeseca kojem su Andrews i njegovi kolege Frank Borman i James Lovell svjedočili kao prvi astronauti u povijesti koji su kružili oko Mjeseca.

Godine 1965. astronaut James McDivitt snimio je svog kolegu Eda White u svemirskoj šetnji tijekom misije Gemini 4, a tako je nastala i prva fotografija čovjeka koji lebdi u svemiru. Neil Armstrong je 1969. snimio Buzza Aldrina na Mjesecu, a ta je fotografija postala toliko popularna da je reproducirana nebrojeno puta u popularnoj kulturi, a između ostalog i u radu Andyja Warhola.

I da, možda su najpoznatije fotografije iz Svemira u povijesti snimili muškarci, ali Katie Bouman je sada tu da bi promijenila situaciju. Posljednje tri godine provela je razvijajući algoritam koji će omogućiti fotografiranje crne rupe koja je udaljena od Zemlje 53,5 milijuna svjetlosnih godina, a navodno je velika gotovo kao cijeli Sunčev sustav, piše BBC.

Povijesna fotografija prikazuje crnu rupu koja guta čestice užarenog plina i prašine koje na fotografiji izgledaju poput aureole.

Bouman je na svom Facebooku podijelila fotografiju uzbudljivog trenutka nastanka fotografije koju je snimila mreža od osam povezanih teleskopa diljem Zemlje. Na algoritmu je počela raditi još dok je završavala studij na MIT-ju prije tri godine, ali na ovom je projektu radila uz više od 200 znanstvenika i nije htjela sama preuzeti zasluge unatoč tome što je nakon objave fotografije preko noći postala senzacija. “Nitko od nas to ne bi mogao učiniti sam”, rekla je za CNN. “To se dogodilo zbog puno različitih ljudi iz puno različitih pozadina.”