fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Kina predstavila viseći vlak koji vozi bez struje

Kina je poznata po svojim futurističkim maglev vlakovima, koji koriste elektromagnete za pokretanje vozila pri velikim brzinama. Sada je zemlja predstavila svoju prvu viseću maglev liniju izgrađenu s trajnim magnetima, za koju inženjeri tvrde da može održati vlak “u zraku” čak i bez napajanja.

Kina je nedavno lansirala prvi transportni sustav maglev na svijetu koji radi bez struje zahvaljujući trajnim magnetskim tračnicama koje drže vagone u zraku na neodređeno vrijeme. Prva probna vožnja duga 800 metara uspješno je završena u okrugu Xianggou u južnoj Kini pri brzini od 80 km/h. U sljedećoj fazi projekta povećat će se i duljina staze (7,5 km) i pokušati dostići najveća brzina (120 km/h).

Prijevozni sustav Maglev (ili magnetski levitacijski vlak), koji je danas dostupan u tri zemlje, prvi su zamislili američki izumitelj Robert Goddard i inženjer Emile Bachelet u prvoj polovici 1900-ih. Sustav maglev službeno je 1984. uveden u javni sektor za komercijalnu upotrebu. Ovi vlakovi obično voze na dva seta elektromagneta, pri čemu odbojne sile potaknute suprotnim polovima pomažu podizanju, tjeranju i pomicanju vagona naprijed bez trenja.

Međutim, ovaj novi sustav “Sky Train” izbacuje električnu energiju iz jednadžbe, koristeći samo magnete sastavljene od rijetkih metala koji “stvaraju stalnu silu odbijanja koja može podići vlak s 88 putnika i održati ga u zraku čak i bez struje,” navodi South China Morning Post. Točnije, vlak Red Rail, oslonjen na plavo obojene čelične stupove, podignut je 10 metara iznad tla. “Njegova najistaknutija značajka je ovjes bez struje, koji može uštedjeti najmanje 31% energije koja je inače potrebna za obustavljanje vlakova korištenjem prethodne tehnologije elektromagnetske levitacije”, komentirao je glavni stručnjak za Red Rail, Yang-Bin.

 

Izvor: Green.hr

Foto: Pixabay