fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

‘Ljudima je dosta negativnih stavova i loših vijesti’

Direktorica i osnivačica estonskog Funderbeama Kaidi Ruusalepp te predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić u petak su na zajedničkoj konferenciji Burze i fondova predstavile zajednički projekt Funderbeam SEE, u kojem Zagrebačka burza ima 20 posto vlasništva i koji će pomoći financiranju startupova

Funderbeam će biti crowdfunding platforma za tvrtke u razvoju na kojoj ulagači odmah nakon inicijalne faze ulaganja mogu trgovati svojim udjelima kao da su tvrtke uvrštene na burzu, sve zahvaljujući sustavu utemeljenom na valuti bitcoin. Početak rada očekuje se do kraja godine.

‘Funderbeam SEE želi omogućiti mladim kompanijama u ranim fazama njihova rada pristup potrebnom kapitalu kroz skupno financiranje. Želimo da startupi nastave raditi u okruženju u kojem su nastali i tako budu pokretači ekonomije u desetljećima koja dolaze’, rekla je Gažić te dodala se jedna kompanija već prijavila iako Funderbeam još službeno nije lansiran.

‘Ljudima je dosta negativnih stavova i loših vijesti. Ne znamo hoće li ovo biti veliko, ili jako veliko, ali imamo priliku da sami gradimo nešto. Svi ljudi bi trebali pokušati se uključiti, svatko zna nekog tko ima dobru poslovnu ideju. Želimo mobilizaciju ljudi’, rekla je Gažić.

Gažić je objasnila kako se suradnja s Estoncima rodila zahvaljujući EBRD-u i šefu PBZ/CO obveznog mirovinskog fonda Dubravku Štimcu, koji je predložio da se ode na sastanak.

U prvoj fazi Funderbeam će biti usmjeren kompanijama iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, a planira se širenje na regiju. No od samog početka pristup tržištu imat će ulagači iz cijelog svijeta.

‘U Sloveniji ima puno startupa. U malim zemljama koje su u povijesti bile dio većih zemalja treba radi na razvoju poduzetništva. Ima dosta ideja i mladih entuzijasta, ali zajednički problem u regiji je to što smo izgubili puno mladih koji su otišli u inozemstvo. To je tužan dio priče’, rekao je Saša Stanovnik, glavni ekonomist ALTA Grupe.

Funderbeam će biti posrednik u spajanju kapitala i startupova

‘U Hrvatskoj i regiji postoje mlade kompanije sa sjajnim idejama, ali treba im kapital. Kontinuiran rast štednje i niske kamatne stope pogoduju ovom procesu. Funderbeam će biti posrednik u spajanju kapitala i startupova’, dodala je Gažić.

Nekadašnja predsjednica Tallinnske burze, osnivačica Funderbeama i koautorica estonskog Zakona o digitalnim potpisima Kaidi Ruusalepp objasnila je kako ta platforma ruši barijere i pojednostavljuje prikupljanje kapitala:

‘Kako Funderbeam koristi inovativnu tehnologiju, cilj nam je postaviti model alternativnog financiranja za budućnost. Procijenili smo da je Zagrebačka burza, kao predvodnik u regiji idealan partner za razvoj.’

Na konferenciji je najavljena i suradnja s inovacijskim centrom HUB385 koji će osigurati priljev startupova te preuzeti ulogu ulagača u projektima koji se prepoznaju kao najuspješniji. Ivana Šoljan, suosnivačica HUB-a, pozvala je na borbu protiv birokracije te je apelirala na startupove i ulagače da se prijave u što većem broju.

Minimalna ulaganja 100 eura

Kompanija koja odluči prikupljati kapital Funderbeamom imat će svu potrebnu logističku pomoć, obavit će se provjera identiteta i kvalitete poslovnih planova te spremnost startupova na komunikaciju s ulagačima. Nakon odobrenja ulaska kompanije na Funderbeam, ona može računati na pomoć u svim fazama svog poslovanja.

Usto, svaki startup može računati na tzv. vodećeg ulagača koji može biti osoba iz samog startupa ili pojedinac koji dobro poznaje sektor u kojem kompanija nastupa i ima sliku o investicijskom potencijalu. Funderbeam SEE koristit će Funderbeamov poslovni model u kojem se za potrebe ulaganja utemeljuje takozvani Special Purpuse Vehicle sa sjedištem u Estoniji, koji predstavlja vlasnika kompanije i koji nastupa u ime svih ulagača.

Razlog za to su niski troškovi i izostanak birokratskih barijera, a startupi tako nemaju desetine ulagatelja s kojima moraju razgovarati već samo jednog.

Minimalno ulaganje iznosit će 100 eura, otvaranje je investicijskog profila besplatno, a trgovanje ne uključuje provizije brokera i slične naknade. Funderbeam u svojoj bazi već ima 180.000 kompanija, a posebnost mu je i set analitičkih alata koji omogućavaju uvid u poslovanje.

Izvor: Tportal.hr