fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Nakon osvajanja Europe, KFK tehnika kreće u SAD

KFK tehnika u velikom je investicijskom zamahu teškom 150 milijuna kuna, a očekuju da će dio novca dobiti i iz EU fondova.

Tvrtka za proizvodnju i montažu staklenih fasada, KFK tehnika iz Rugvice pokraj Zagreba, završila je investiciju u pogon i nabavu opreme vrijedne ukupno 53,3 milijuna kuna. Projekt je pomogla i Europska unija kroz svoj Fond za regionalni razvoj, iz kojeg je zagrebačkoj tvrtki odobreno gotovo 15 milijuna kuna bespovratne potpore.

Najveći proizvođač panela

Kako je objasnio Luka Fukat, voditelj odjela Kontrole kvalitete u KFK-u, ugovor za sufinacniranje iz EU fonda potpisan je u prosincu prošle godine, a rok implementacije je 21. listopada ove godine, što je i realizirano. “Mi smo hrvatski i regionalni lider u ovom sektoru, a naše procjene govore i da smo najveći proizvođač panela za staklene fasade u Europi. Stalno ulažemo u razvoj i širenje tržišta te smo već sada, kako sa svojim projektima, tako i s projektim uredima, prisutni u velikom broju zemalja zapadne Europe te SAD-a. Zbog toga je nužno ulaganje u širenje kapaciteta, a do kraja godine planiramo ukupno uložiti 150 milijuna kuna.

Uz ovaj projekt, u postupku za EU fondove su nam još dva projekta. No, čak ako i ne uspijemo dobiti novac iz Bruxellesa, u investicije ćemo ići sami”, kaže Fukat.  Jedan od projekta će im biti izgradnja vlastite staklane. “Naše narudžbe za 2017. predviđaju isporuku 90.000 četvornih metara staklene fasade. Staklo uglavnom nabavljamo na hrvatskom tržištu, ali željeli bismo na jednome mjestu zaokružiti cijeli proizvodni proces. Zbog toga ćemo investirai u vlastiti pogon za proizvodnju stakla, koji će biti maksimalnog kapaciteta 400.000 kvadrata, u tri moguće smjene. Isprva će staklana raditi samo za vlastite potrebe, a u budućnosti ne isključujemo ni da se pojavimo na tržištu stakla”, kaže Fukat.

Novi strojevi

Kroz odobreni EU projekt nabavljeno je 30-ak strojeva i ostale opreme te softvera, uglavnom njemačkog proizvođača Trumpf. Luka Fukat objašnjava da će sada moći prihvaćati veće i kompleksnije poslove, što će im proširiti tržište. KFK se obvezao zaposliti 29 novih ljudi, no zaposlili su i mnogo više. Trenutačno u tvrtki radi njih 350, s tendencijom rasta. Neki od značajnijih KFK-ovih projekata su novi zagrebački i dubrovački aerodromi, zgrada Adrisa, Hypoa u Zagrebu, a u hrvatskoj metropli gotovo i nema nove poslovne zgrade na kojoj nisu radili. Tu su i reprezentativni objekti Panta Rhei u Duesseldorfu i Coeur Cologne u Koelnu te londonski Westfield. U posljednje vrijeme puno polažu na američko tržište, posebice na New York, gdje planiraju nekoliko projekata.

Izvor: Poslovni.hr