fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Napravili masku koja ubija virus, u Hrvatsku stižu za dva tjedna, objavljena i cijena

Ovakvo je rješenje jeftinije i isplativije. U Hrvatsku bi trebalo stići od 10.000 do 20.000 maskica do 15. srpnja, a računaju kako će pojedinačna cijena biti oko 40 kuna.

Izraelska tvrtka Olvitech je razvila novu generaciju maski za lice. Izgledom ne odudaraju od klasičnih kirurških jednokratnih maski osim bojom, no u materijal od kojih su izrađene inkorporirali su bakar oksid s antivirusnim i antibakterijskim svojstvima.

Rekla je to za 24sata Marija Osterman iz tvrtke Rinigard, koja uskoro očekuje prvu pošiljku novih maski za lice. Kako nam je objasnila, masku se može višestruko i neograničeno upotrebljavati dok se fizički ne uništi ili polije vodom.

– To je maska koja se može nositi do tri sata, a potom je treba odložiti na ravnu površinu i ostaviti oko 40 minuta kako bi svojstva materijala odradila svoje i neutralizirala patogene. Znanstvenici koji su je osmislili planirali su da je nose liječnici, a razvili su je temeljem tehnologija koje su koristili za izradu zavoja i druge vojne medicinske opreme. Sad su to usmjerili na zaštitu od COVID-19 – nastavila je Osterman pojašnjavajući kako je riječ o jedinstvenoj maski kod koje se učinkovitost ne smanjuje s vremenom.

Ističe da su prvo osmišljene za medicinsko osoblje koje je u doticaju s bakterijama i virusima.

– Ovakvo je rješenje jeftinije i dugoročnije isplativije od postojećih maski – zaključila je Osterman.

S tim se slaže i predsjednica Hrvatske ljekarničke komore, mag. pharm. Ana Soldo, koja je istaknula kako se nada da će se maske što prije naći na tržištu.

– Iz moje perspektive, to su maske prikladne za liječnike, ali i za opću populaciju – zaključila je Soldo. U Hrvatsku bi trebalo stići od 10.000 do 20.000 maskica do 15. srpnja, a računaju kako će pojedinačna cijena biti oko 40 kuna.

Izvor: Poslovni.hr