fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Britanci napravili Hrvatskoj nevjerojatnu promidžbu: ‘To sami nikada ne bismo mogli’

S britanskog je tržišta jučer stiglo „zeleno svjetlo“ za Hrvatsku koja je ocijenjena kao sigurna destinacija za primanje britanskih turista.

Britanske su vlasti, naime, jučer najavile uvođenje tzv. sustava „semafora“ kojim će, prema riziku od zaraze koronavirusom, rangirati popularne turističke destinacije u Europi i svijetu oznakama crveno, žuto i zeleno.

Zelenu oznaku, koja predstavlja minimalni rizik od zaraze, osim Hrvatske, kako stvari sada stoje, trebale bi dobiti Grčka, Njemačka i Austrija, među ostalima. Grčka je, inače, već najavila popuste od 70 posto pokušavajući namamiti Britance na svoje plaže.

Prema toj odluci, dakle, koja na snagu stupa 6. srpnja kada se otvara sav zračni promet, britanski turisti neće morati u dvotjednu karantenu prilikom povratka s ljetovanja kao što je dosad važilo. U žutoj kategoriji, koja predstavlja umjereni rizik, našli su se i pojedini hrvatski turistički konkurenti – Italija, Španjolska, Portugal, Francuska i Austrija. U njihovom slučaju obveza karantene, također, ne vrijedi, ali se može uvesti ako epidemiološka situacija u međuvremenu eskalira. S druge strane, zemlje poput Argentine, Brazila i Egipta, označene crvenom bojom, sa sobom nose obvezu dvotjedne samoizolacije po povratku.

– To je vijest koju smo očekivali s obzirom na to da je Hrvatska kroz cijelo ovo vrijeme pokazala najveći stupanj sigurnosti i epidemiološke pripremljenosti. Nama je britansko tržište važno, jedno od top deset, a izuzetno je važno i za aviopromet – rekao nam je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Britanski turisti, očekivano, uglavnom u Hrvatsku putuju zrakoplovom, a HTZ je, kaže Staničić, već započeo pregovore s britanskim turoperaterima i aviokompanijama, kao što su EasyJet, JET2 i British Airways, a provode i dvije marketinške kampanje na britanskom tržištu.

– Možemo očekivati da će doći do povećanje zračnog prometa prema Splitu i Dubrovniku u srpnju što je sigurno dobra stvar. Napominjem još jednom, to što uopće govorimo o turističkom prometu je jasan znak da smo dobro vodili epidemiološku situaciju. I trenutne nam brojke od 300 tisuća gostiju u Hrvatskoj tu potvrđuju – podcrtava Staničić.

Nakon što britanske vlasti u narednim danima i službeno potvrde otvaranje granica prema ljetnim destinacijama, turiste iz UK Hrvatska može očekivati sredinom srpnja. Budući da ih je lani u Hrvatskoj boravilo 800.000, a ostvarili su i 4,2 milijuna noćenja, direktor Staničić nije htio spekulirati koliko bismo ih mogli očekivati ove godine. Kaže da se u svemu pridržava generalne turističke brojke od 30 posto u odnosu na lani.

Nešto skromniju brojku od 25 posto turističkih dolazaka, iznio je Boris Žgomba, predsjednik Uprave Unilinea i predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK. Ipak, napomenuo je, smještanje Hrvatske u zelenu kategoriju je velika promidžba za koju sami možda i nikada ne bismo mogli izvesti.

– To je status koji nam nitko nije poklonio, već smo ga sami zaslužili svojim zalaganjem, ali taj „semaforski“ sistem nije nešto što je zacrtano, to se uvijek može promijeniti – upozorava.

Naime, iako su naši glavni europski konkurenti većinom, figurativno rečeno, na žutom svjetlu semafora, Britanci će te oznake korigirati sukladno epidemiološkoj situaciji svake zemlje. To može znači da Italija, primjerice, u srpnju završi u zelenoj kategoriji, kao i da Hrvatska padne jednu stepenicu ispod ako se epidemiološka situacija pogorša.

– Iako u ovom trenutku imamo svojevrstan rast broja pozitivnih to nije vezano uz turizam, već uz opuštanje hrvatskih građana. Ako se, naravno, zadržimo unutar postojećih brojki mislim da ne moramo strahovati za zelenu oznakom. Mi i sada imamo jedan solidan broj turista u Hrvatskoj, a da zasad nijedan nije pozitivan niti je u tom segmentu situacija eskalirala – ističe Žgomba.

Na pitanje jesu li možda dostupni podaci o broju Britanaca koji su bukirali smještaj, ili nisu otkazali prethodnu rezervaciju što bi nam dalo uvid u to koliko ih možemo očekivati, čelnik Unilinea odgovara da je o tome teško govoriti.

– U našoj agenciji trenutno je vrlo mali broj Britanaca rezervirao smještaj, ali razlog je tomu što oni dosad nisu ni znali hoće li moći putovati ili ne, vrijedilo je pravilo obvezne karantene. Oni nisu gosti koji mogu samo sjesti u automobil i dovesti se, oni se moraju organizirati, znati unaprijed koliko će aviolinija imati na raspolaganju – objašnjava.

Staloženo i hladne glave, Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma (HUT), izložio je da bismo trebali biti svjesni svega što se događa i, kao i dosad, pažljivo balansirati između otvaranja granica i primanja gostiju.

– Britansko tržište nam je iznimno važno tržište i, naravno, svaki gost nam je bitan, ali mislim da bismo trebali pažljivo vagati i imati na umu epidemiološku situaciju u zemljama prema kojima se otvaramo, a to smo dosad uspješno i činili – oprezan je Ostojić. Dodaje i da postoje druga važna tržišta za Hrvatsku koja ne bismo trebali zanemariti, osim britanskog, kao što je, primjerice, nizozemsko čiji su gosti u 2018. ostvarili 2,6 milijuna noćenja.

Prema podacima BBC-a, Ujedinjeno Kraljevstvo je u petak imalo malo više od 1000 potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom i oko 180 preminulih. Bilježe trend pada u odnosu na travanj kada su imali više od tisuću smrtnih slučajeva zbog koronavirusa dnevno.

Izvor: Novac.hr