fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

ONI SU NAŠA BUDUĆNOST: I kaštelanske snage u zanimljivom međunarodnom projektu

Zajednički mini projekt učenika Graditeljsko geodetsko tehničke škole iz Splita i Menntaskólinn í Kópavogi , gimnazije i strukovne kulinarske škole u Reykjaviku te angažman islandskog profesora dr. Reynira Þór Eggertssona i Magde Maver, profesorice engleskog jezika u splitskoj školi, rezultirali su novim projektom From Facebook to Face2Face: Cross-Cultural relations through Social Media and Beyond – F2Fcult, koji će se većim dijelom financirati iz sredstava namijenjenih projektima Erasmus + Agencije za mobilnost i programe EU.

U posljednjim godinama nekoliko hrvatskih škola apliciralo je i osiguralo sredstva za programe projekta Erasmus+, a među njima nedavno se našla i Graditeljsko geodetsko tehnička škola iz Splita, koja će sudjelovati u islandsko-hrvatskom projektu međukulturalne komunikacije.

Uz profesoricu Magdu Maver u projektu će sudjelovati i nekoliko učenika, koji  su u prethodnom mini projektu, u suradnji s mladim Islanđanima, razvijali vještinu pisanja dijeleći novinske članke i komentirajući ih na engleskom jeziku. Srednjoškolci su također pisali sažetke od 100-200 znakova na engleskom jeziku komentirajući ponuđene slikovne materijale i tematske video clipove u kojima su bili protagonisti. Na taj su način poboljšavali vlastite vještine govora.

– Očekuje se da će F2FCult,Erasmus+ projekt, povećati jezične kompetencije učenika i izgraditi most prijateljstva među njima, a potom i bolje razumijevanje različitih tradicija i kultura koje oblikuju naše živote i naša stajališta – objasnila je profesorica Maver, koja je bila puna riječi hvale za svoje učenike, koji su radili na dosadašnjem projektu i na kojima će ležati realizacija projekta F2Fcult.

A to su, Frane Vukičević, Luka Knežević, Jure Muslim, Marko Kulić, Marin Jakas, Toni Tomić, Mario Kovač, Marin Budimir, Mario Cvitković te mlada Kaštelanka Vinka Novak.

– Vinka je odlična učenica, svestrana i veoma sposobna. Na tematskoj umjetničkoj stvaraonici bavila se zlatovezom pa je u zlatovezu izradila zvonik Sv. Duje i splitsku katedralu. U projektu, u kojem će učenici dobijati projektne zadatke, određene teme pretočiti u kratke filmiće, Vinkin će zadatak biti  predstavljanje gastro tradicije pa će nam ona kroz zadatak  ispričati gastro priču o bakalaru, jednoj od poveznica sjevera i juga Europe. Vjerujem da će to ona, s obzirom na njene sposobnosti i kvalitete, odraditi bez zamjerke – kazala je, između ostalog, profesorica Maver.

U sklopu projekta, islandski učenici u rujnu će posjetiti Split, pri čemu će sudjelovati u nizu događanja, a bit će organizirana i prigodna izložba.

Splitski učenici na Island će otputovati u travnju, a svojim angažmanom ujedno će upoznati vršnjAke na Islandu s povijesnim i kulturnim vrijednostima svoje zemlje i tako biti dobri promotori Hrvatske.

Izvor: Kastela.org