fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

NE DIŠEM preko 24:03 minute (Za djecu koja žive s autizmom)

Pogled u plavo koji već tradicionalno 10 godinu za redom gostuje na Zagrebačkom sajmu nautike ove godine okupiti će ronilačku populaciju Republike Hrvatske koja će dati podršku Centru za autizam te time senzibilizirati javnost o problemima i mogućnostima osoba s autizmom.

Posebnost ovogodišnje manifestacije je akcija „Ne dišem“ u sklopu koje će  Budimir Šobat Buda zaroniti u montažni bazen projekta Pogled u plavo, a plavo je boja autizma, zadržati dah te pokušati ne disati preko 24:03 minute za svu djecu koja svaki dan hrabro savladavaju prepreke koje im postavlja autizam, a ponekad i nerazumijevanje zajednice.

Na konferenciji za medije koja je održana na Zagrebačkom velesajmu povodom sajma nautike, Budimir Šobat Buda, član ronilačkog kluba DPS Zagreb najavio je akciju „Ne dišem“.

Otac sam autistične djevojčice imenom Saša te dobro znam što je autizam. Unazad šest mjeseci nakon jednog medicinskog istraživanja došao sam na ideju pokušaja ne disanja preko 24:03 minute. Za mene ovo nije samo sportski motiv već i želja da privučemo što veći broj ljudi jer ovo radim za svu djecu s autizmom. Dat ću sve od sebe kako bi postigao što bolji rezultat, za mene je to veliki izazov i ne sumnjam u dobar rezultat.“, rekao je Budimir Šobat Buda.

U sklopu projekta Pogled u plavo na Zagrebačkom velesajmu, 24. veljače 2018. godine s početkom u 11:00 sati u paviljonu 7a, Budimir Šobat Buda, pokušati će učiniti nešto što još nikome u svijetu nije uspjelo – zadržati dah preko 24:03 minute te na taj način pridonijeti podizanju svjesnosti o autizmu.

Uz podršku i u organizaciji Nemo-Adria Rescue Teama koji su članovi volonteri Specijalističkog ronilačkog tima za spašavanje iz vode grada Zagreba pri Uredu za upravljanje u hitnim situacijama, Budimir Šobat Buda će prije zarona udisati čisti kisik, a potrebna temperatura vode za nesvakidašnje ronjenje je 27 stupnjeva koja će se pripremiti posebnim grijačem tvrtke Termostroj Lučko.

Nakon višemjesečnih priprema i ekstremnih napora zaronit će za svoju kćer, svu drugu djecu koja žive s autizmom i za Centar za autizam koji provodi program njege, odgoja i obrazovanja, rehabilitacije i skrbi za djecu, mladež i odrasle osobe s poremećajem iz spektra autizma i osobe s intelektualnim teškoćama, sukladno njihovim razvojnim potrebama, mogućnostima i sposobnostima.

Ove hvalu vrijednu akciju „Ne dišem“ podržale su i brojne institucije, Grad Zagreb, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ koji su se sa zadovoljstvom pridružili akciji kako bi senzibilizirali javnost i skrenuli pažnju na potrebe djece i odraslih koji žive s autizmom, Centar za autizam, Zagrebački velesajam, Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju te brojni sponzori koji su se uključili u akciju Ne dišem, Aviatica, Poliklinika Imed, O’Hara, Miami Megasun, Poliklinika za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Stojčević Polovina, Bizz Ride, Tiskara BOK d.o.o.

Pogled u plavo će i ove godine omogućiti svim posjetiteljima sajma besplatna probna ronjenja pod punom ronilačkom opremom i u pratnji instruktora ronjenja.

U montažom bazenu promjera 10 metara i dubine 1 metar, instruktori ronjenja biti će na raspolaganju posjetiteljima sajma Nautike koji žele isprobati i osjetiti čari ronjenja s ronilačkom opremom, te uz osnovnu poduku iz ronjenja omogućiti im prvi uron i obilazak podvodne izložbe fotografija poznatog hrvatskog podvodnog fotografa Marjana Radovića.

Agencija Promocija ronjenja svojim brojnim inovativnim projektima daje svoj doprinos u razvitku ronilačkog turizma u Hrvatskoj koji ima veliki potencijal, a kako bi se ronjenje populariziralo do sada je u sklopu projekta Pogled u plavo besplatno zaronilo preko 12 000 osoba diljem i izvan Republike Hrvatske.

U sklopu projekta Pogled u plavo koji gostuje na sajmu nautike od 21. do 25. veljače 2018. godine, svoj rad, usluge i aktivnosti predstaviti će PGD Sevnica, JVP grada Karlovaca kao i ronilački klubovi RK Sisak, AdriatiCro Zagreb, DPS Zagreb te ronilački klub veterana 4. gardijske brigade.

Također predstaviti će se i Ronilačka  mreža iz Istre sa svojih 25 ronilačkih centara gdje će promovirati ronilačke lokacije i ponudu.

Manifestacija Pogled u plavo odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske.

Za ugodno ronjenje uz glazbenu podršku pobrinulo se društvo skladatelja (ZAMP) koji su partneri i pokrovitelji projekta Pogled u plavo, promocija ronjenja od 2010. godine.

Veliku podršku u provedbi manifestacije dala je tvrtka Remax bazeni, dok je za vizualni identitet akcije „Ne dišem“ zaslužna agencija Magis Tim.

Za fotografije zaslužna je Ivana Nobilo, dok će se akciji „Ne dišem“ pridružiti i Damir Zurub, svjetski prvak u podvodnoj fotografiji.

Gostovanja projekta Pogled u plavo mogu se pratiti na službenim stranicama projekta Pogled u plavo www.pogleduplavo.hr, Agencije Promocija ronjenja, www.promocija-ronjenja.hr, te službenim stranicama medijskih pokrovitelja projekta Narodnog radija www.prvi.hr/narodni, SCUBAlife magazina www.scubalife.hr, te web portala www.gorgonija.com.