Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Nekad oronuli dvorac postaje ponos Virovitice

Radovi su započeli u rujnu 2017. godine. Pod nadzorom konzervatora obnovljeni su fasada i unutrašnjost dvorca te zidani most. Uređena je velika fontana te park, s pet novih drvenih mostova, u kojem je posađeno 140 mladih stabala.

Dvorac bi trebao biti otvoren u listopadu ove godine.

Očekuje se kako će projekt naziva ‘5 do 12 za Dvorac’ rezultirati povećanjem broja posjetitelja za više od 30 posto u roku od dvije godine u odnosu na 2014. i povećanjem broja noćenja od 15 posto te osjetnim produljenjem turističke sezone u virovitičkom kraju.

Virovitica ima prvu gradsku razvojnu agenciju registriranu kao ustanovu u Hrvatskoj, a specijalizirana je za europske fondove i ima 15-ak zaposlenih. Trenutno provode oko 25 europskih projekata ukupne vrijednosti oko 140 milijuna kuna.

Dvorac je izgrađen između 1800. i 1804. za plemićku obitelji Pejačević. Sredinom 19. stoljeća kupila ga je njemačka kneževska obitelji Schaumburg-Lippe, u čijem je vlasništvu do 1911., kada ga kupuje grof Ivan Drašković, koji ga s parkom prodaje Virovitici 1930. godine te je od tada u službi grada.

Izvor: Tportal.hr