fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Neuroznanstvenici su objasnili kako kava čini naš mozak zdravijim

Do sada smo svugdje mogli čuti i pročitati zašto je kava dobra za nas – poboljšava zdravlje i utječe na duži život. Novo istraživanje provedeno u neuroznanosti pokazuje čak korelaciju između povećane konzumacije kave i boljeg zdravlja mozga.

Da biste se osjećali još bolje zbog vaše ovisnosti o kavi, rezultati istraživanja temeljeni na neuroznanosti idu vam u potpunosti u prilog.

Postoji povezanost između ispijanja veće količine kave i smanjenog rizika od Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti

Najintrigantniji zaključak donesen istraživanjem, a koji je objavljen prošlog mjeseca u časopisu Frontiers in Neuroscience pokazuje kako postoji povezanost među ispijanjem veće količine kave i smanjenom riziku od Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti.

Iako biste pomislili da je za to zaslužan najpoznatiji sastojak – kofein, ipak to ovdje nije slučaj. Tajna je ipak u kemijskom sastavu  zvanom fenilindan, koji se stvara u procesu prženja kave. Što se kava duže prži, samim time je i razina fenilindana viša čime se zbog njegove jačine utječe na toksične bjelančevine – tau i beta-amiloid – koje su povezane s Alzheimerovom i Parkinsonovom bolešću.  Dok ne postoji nikakva razlika u kavi s kofeinom ili bez kofeina, kada govorimo o povezanosti s tim dvjema bolestima.

Ako se pak nekad uhvatite u situaciji kada imate osjećaj da ste popili previše kave i pomislite ima je li postoji ikakav rizik zbog toga, zahvaljujući provedenim istraživanjima i dobivenim rezultatima trebali biste se osjećati bolje. Za sada, zaključci svih istraživanja su temeljena na tome da nastavite piti što više kave. Ili je barem nemojte izbjegavati zbog straha od zdravstvenih problema.

Postoji li uistinu potpuna povezanost između konzumiranja kave i zdravlja mozga nije potvrđeno, no neuroznanstvenici svakim dodatnim istraživanjem postaju sve sigurniji u tu tvrdnju.