fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Objavljeni rezultati natječaja „Pokreni nešto svoje“

Predstavnici ACT Grupe, konzorcija društvenih poduzeća iz Čakovca, predstavili su pobjednike prvog natječaja programa „Pokreni nešto svoje“, razvojnog programa namijenjenog poduzetnicima početnicima i mikropoduzećima.

Na natječaj otvoren 12. listopada 2016. godine pristigle su ukupno 432 prijave iz cijele Hrvatske, od kojih je u drugi krug ocjenjivanja od strane stručne komisije odabran 31 projekt. Nakon što je nositelje 31 projekta komisija ACT Grupe posjetila na terenu te dodatno razmotrila njihove prijave, odabrano je šest projekata koji će osim zatraženih financijskih sredstava u prijavi, dobivati i kontinuiranu savjetodavnu poslovnu podršku za razvoj svojih projekata u sljedećih šest mjeseci.

Pobjednici natječaja u 2017. godini, abecednim redom, su:

  • Eduard Camaj – Erato Expert (Zagreb)

EratoExpert je tehnologija razumijevanja prirodnog jezika koja se možete ugraditi u internetske i mobilne aplikacije, u obliku chatbota ili drugog inovativnog sučelja. Platforma će biti otvorena za sve, a mogućava krajnjim korisnicima da se informiraju o onome što ih zanima, samostalno, i to onako kako bi upitali živog sugovornika, bez potrebe za poznavanjem ključnih riječi.

  • Marija Tadić – L’aventure en Primitivance (Šibenik)

Kozmetički brend koji će kreirati probnu liniju luksuznog seruma pri čijoj se proizvodnji koriste isključivo sirovine dalmatinskog podneblja. Jedan od krajnjih ciljeva ovog projekta osnivanje zaklade koja će podržavati ekonomsku nezavisnost žena kroz edukaciju kojom bi se osposobile kao buduće kooperantice.

  • Matija Srbić – Juvo – Home Friend (Zagreb)

Juvo je pametni alarmni sustav iz područja Interneta stvari koji upozorava roditelje ako njihovo dijete bez nadzora krene prema manje sigurnim dijelovima doma. Cilj projekta je razviti rješenje koje će svim roditeljima olakšati svakodnevicu, povećati sigurnost doma i paziti na djetetovo okruženje unutar doma.

  • Nino Dušak – HardCore Industry (Varaždin)

Projekt donosi inovativan pristup problemu pri konstruiranju okvira za biciklistički spust (downhill) i u biciklističku industriju unosi naprednu tehnologiju iz zrakoplovstva i brodogradnje. Korištenjem novih materijala i inovacija bit će konstruiran i izrađen tehnički napredan proizvod koji će zasigurno utjecati na pomicanje granica u natjecanjima u ovoj zahtjevnoj sportskoj disciplini.

  • OPG Zoltan Trojković – Lastovska maslina (Lastovo)

Otok Lastovo je jedan od netaknutih bisera autohtonih izvornih vrsta flore i faune, na kojem tradicionalan način života čuva prirodu za buduće generacije. Obiteljsko gospodarstvo Trojković obrađuje najveći maslinik na otoku, a ovim projektom žele istaknuti posebnost autohtone sorte Piculja plasirajući novi, krajnje kvalitetni proizvod na tržište, s naglaskom na spoj tradicije i modernog načina maslinarstva.

  • Vedrana Vrabec – Freewa – Free Water Project (Zagreb)

Freewa tim je osmislio mobilnu aplikaciju koja pokazuje izvore vode, bilo da se radi o prirodnom izvoru ili javnoj česmi, te staklenu ekološku bocu s praktičnom torbicom. Torbica će se proizvoditi od reciklirane pet ambalaže, kako bi se dodatno smanjila njena količinu koja završi u morima.

„Svrha ovog programa jest pomoći konkretne projekte s pozitivnim društvenim utjecajem, pri čemu jednaku važnost dajemo savjetodavnoj i financijskoj podršci u njihovom razvoju poslovanja. ACT Grupa će pobjedničkim projektima osigurati savjetovanje u provedbi projekta, promociju projekata kroz kampanju Programa, mjerenje društvenog utjecaja te izradu izvještaja o društvenom utjecaju“, izjavio je Teo Petričević, direktor ACT Grupe, na predstavljanju dobitnika u prostorijama Impact Huba Zagreb.

“Broj prijava na natječaj ukazuje da u Hrvatskoj ne nedostaje poduzetničkog duha i značajnog inovativnog potencijala. Odabir šest najboljih projekata u tako velikoj konkurenciji bio je iznimno težak, no u konačnici su dodatne bodove dobivali oni projekti koji su vrlo precizno predstavili svoj značajan društveni ili okolišni utjecaj, kao o potencijal rasta i održivosti svoje projekte ideje“, naglasio je Igor Roginek, voditelj marketinga ACT Grupe.

Program potpore poduzetničkim projektima u Hrvatskoj „Pokreni nešto svoje“ razvojni je program ACT Grupe namijenjen poduzetnicima početnicima i mikro-poduzećima. Program potiče projekte s pozitivnim društvenim utjecajem kroz savjetodavnu podršku i bespovratna financijska sredstva te odgovara na potrebe poduzetnika za početak i razvoj njihova poslovanja. Za sufinanciranje projekata osiguran je iznos ukupne vrijednosti od 423.460,00 kuna, dok su prijavljeni projekti mogli biti maksimalne vrijednosti do 100.000,00 kuna. Program financira Philip Morris Zagreb d.o.o.

Pobjedničke timove i njihove projekte detaljnije možete upoznati ovdje.