fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Održana 6. jubilarna manifestacija “Znanost za mlade u Vukovaru” pod nazivom „Znanost nove generacije“

Vukovar i  Veleučilište Lavoslava Ružičke  proteklog  su petka bili domaćin tradicionalnog  6.-og  susreta sa znanstvenicima, izvrsnim mladim ljudima i njihovim mentorima u okviru manifestacije “Znanost za mlade u Vukovaru” koja se ove godine održala pod nazivom „Znanost nove generacije“.

Kako je to u pozdravnom govoru istaknula Mara Majstorović organizatorica manifestacije,  direktorica Lotusmedia i trenerica Neurolingvističkog programiranja,  manifestacija je ove godine nazvana „ Znanost nove generacije“, kako bi napravili osvrt na posljedice pandemije i spoznali kako smo se svi skupa nosili s informacijama koje su nam servirali mediji, koje su to kompetencijske vještine bile potrebne da bi se moglo mentalno i fizički funkcionirati i u kom smjeru će se znanost nakon ovih iskustava dalje kretati.

Zadovoljstvo biti domaćinom, iskazao je dekan Veleučilišta Lavoslava Ružičke, Željko Sudarić koji je naglasio kako svojim djelovanjem Veleučilište ide u pravcu izvrsnosti, te im je cilj Vukovar učiniti studentskim gradom budućnosti. U prilog tome ide činjenica kako se broj studenata ovog Veleučilišta iz godine u godinu povećava, a aktivnim sudjelovanjem u brojnim europskim projektima, kao i znanstveno stručnim kadrom stvaraju se okviri koji su pomogli da vukovarsko Veleučilište uspješno izbjegne sudbinu nekih hrvatskih veleučilišta koja su nažalost ugašena.

„Usprkos svemu rastemo, postali smo prepoznatljivi u cijeloj Hrvatskoj, ali i inozemstvu. Vukovar postaje studentski grad budućnosti  koji će svojim studentima nuditi kvalitetu studiranja višu nego što to inače nude veleučilišta i sveučilišta u Hrvatskoj“, ističe dekan Sudarić.

U ime pokrovitelja manifestacije goste su pozdravili i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje i sport i branitelje grada Vukovara dr.sc . Darko Dimić  te pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Josip Paloš.

Nakon uvodnog dijela održana je i tribina o  znanosti u budućnosti, na kojoj su sudjelovali dekan veleučilišta Željko Sudarić, ravnatelj instituta Ruđer Bošković David Matthew Smith, doktrandica s instituta Ruđer Bošković Ivana Ponjavić, te izvanredna profesorica dr.sc. Tena Velki i magistar kulture i novinar Tomislav Levak.

„U znanosti je sve jasno. U službenoj znanosti nema podjela. U znanosti su važni samo dokazi. No pandemijske dvije godine, bile su jedno stihijsko razdoblje iz kojeg mi kao znanstvenici tek trebamo izvući određene zaključke i naravno sve to zahtjeva jedan interdisciplinarni pristup. Zbog toga je vrlo bitna zajednička suradnja.“  naglasio je ravnatelja instituta Ruđer Bošković, David Matthew Smith.

Doktrandica s instituta Ruđer Bošković, Ivana Ponjavić iz tima istraživača pod vodstvom prof. dr. sc. Ive Tolić, ukratko je ispričala kako su došli do vrlo važnog otkrića vezanog uz diobu stanice i uz  diobeno vreteno.

„Ovo je područje, koje je već dulje vrijeme predmetom istraživanja tima Ive Tolić, značajno za razumijevanje nastanka bolesti poput raka i genetskih poremećaja. Hrvatski znanstvenici jedini su u svijetu koji se bave ovim istraživačkim područjem, što njihova saznanja čini još vrjednijima.“, navela je doktorandica Ponjavić.

Na pitanje koje je uvijek usmjereno prema znanstvenicima – kako se u praktičnoj primjeni može upotrijebiti njihova saznanja, hoće li to biti temelj za istraživanje novih lijekova i terapija, Ponjavić kaže kako je ovo jako fundamentalno istraživanje, ono je osnova, a na temelju njega postoji niz mogućnosti za daljnja istraživanja u različitim smjerovima.

„Diobeno vreteno je najvažnija struktura u stanici. Što god se na njemu napravi, je bitno za dalje. Diobeno vreteno je odgovorno za dalje prenošenje genetske informacije kad se stanice dijele. Da bi se pravilno podijelio genetski materijal, važno je imati dobro diobeno vreteno. Na diobenom vretenu puno je proteina koji bi potencijalno mogli biti kandidati za razvoj različitih lijekova, osobito kad je riječ o tumorima.“ navodi Ponjavić.

S druge pak strane doktorandica Ponjavić, prisjećajući se kako je započela njezina znanstvena karijera tvrdi kako je zapravo oduvijek tijekom školovanja nedostajalo prave prakse, praktičnog rada i mišljenja je da se mladim generacijama često suhoparno gradivo lakše može prenijeti praktičnim radom.

Uz zanimljivu tribinu održana su i dva predavanja, jedno  – izvanredne profesorice dr.sc. Tene Velki na temu PSIHOLOGIJA KAO ZNANOST I STRUKA : mitovi, činjenice i budućnost i  drugo – magistra kulture i novinara Tomislava Levaka na temu (SU)ŽIVOT S LAŽIMA- kako prepoznati dezinformacije i lažne vijesti.

Tijekom manifestacije dodijeljena su i tri  stipendije od sveukupno 9.000 kuna uspješnim učenicama i studenticama: Anji Vinković – sudjelovala  je  u timu  koji je predstavljao Hrvatsku na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca koji se održavao u kolovozu 2022 te su kao tim osvojili srebro;  međunarodni se turnir održavao u Gruziji;   Ani Ćenan – upisala je medicinski fakultet, također nagrađivana na državnim natjecanjima sve ispite državne mature (hrvatski jezik, engleski jezik, matematiku, kemiju, biologiju i fiziku) položila s ocjenom odličan i  Ivani Reljanović  – državnoj prvakinji iz Filozofije. Donacije za stipendije kao i svake godine do sada prikupila udruga Samo pozitivno.

Uz glavne pokrovitelje manifestacije, Grad Vukovar i Županiju Vukovarsko srijemsku, sponzori ovogodišnje manifestacije bili su tvrtke Medikal intertrade  d.o.o. , Eurco d.d,  Nescafe i Iločki podrumi , tvrtka Pro team iz Vukovara  kao i tvornica obuće Borovo. Podsjetimo, cijeli projekt manifestacije ponovo je odradila Lotusmedia d.o.o. koja iza sebe ima 17 g. postojanja i danas se aktivno bavi organizacijom edukativnih radionica za poslovni i osobni rast i razvoj. Mnogobrojni projekti su iza njih, na tisuće korisnika edukativnih događanja, a neki su baš poput Znanosti za mlade postali i tradicija.

Veseli za kraj i najava 7. manifestacije 2023. Znanost za mlade u Vukovaru, za koju je već određen datum 28.9. 2023.