fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

U moru kraj Sukošana izronio rimski brod iz 1. stoljeća!

Više od dvije tisuće godina, na dva metra dubine prekiven pijeskom, u moru kraj Sukošanu netaknut je ležao rimski drveni brod. Iako se dugo nagađalo kako podmorje antičke luke na lokalitetu Barbir krije bogato nalazište, zadarski pomorski arheolozi tek su nedavno, nakon šest godina sustavnog istraživanja, došli do velikog otkrića: ispod slojeva pijeska izronio je rimski brod iz 1. stoljeća!

Širok je oko tri metra, od dužine je do sada otkriveno devet metara. Osim krajeva koji su stradali od brodskih crva, ostatak broda je u nevjerojantno dobrom stanju zahvaljujući činjenici da se drvo samo konzerviralo u pijesku dva tisućljeća, donosi Zadarski.hr.

– Antična luka Barbir otkrivena je 1973. godine i dugo je vremena bila dokumentirana samo površinski, zahvaljući istraživanjima Borisa Ilakovca. Tek 2017. godine počinju novi, ozbiljnji radovi na tom području i to paralelno s istraživanjima rimske vile na kopnenom dijelu koja je zbog moderne gradnje poprilično uništena. Na sreću, dio nalazišta pod morem ostao je dobro sačuvan – otkriva Mladen Pešić, voditelj ovog istraživanja, ujedno i ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju.

U posljednjih šest godina, koliko traju istraživanja pod morem, centar surađuje sa Njemačkim arheološkim institutom, ali i drugim partnerima poput Oxforda, Sveučilišta u Zadru, Arheološkim muzejem…

Prvo su istraživali strukturu rimskog mula koji se gradio u dvije faze. Prva datira iz 1. stoljeća poslije Krista kada je luka bila manjeg opsega. O tome svjedoče brojni nalazi keramičkih posuda i amfora, uljanica te ulomaka stakla koji su na putem pomorskih trgovačkih veza do Sukošana došli iz različitih krajeva Mediterana – s područja današnje Grčke, Turske, Bliskog Istoka i Italije.

Veliko proširenje dogodilo se sredinom 4. stoljeća kada je formiran današnji oblik jezičca koji još uvijek stoji, unatoč toliko dugom djelovanju mora. Dokaze o intenzivnom trgovačkom prometu tokom tog vremena pokazuju i nalazi s prostora sjeverne Afrike. Među nalazima iz tog razdoblja svakako se ističe tridesetak brončanih novčića kovanih za vrijeme careva Konstantina II, Konstansa i Konstancija II pronađenih u sloju dubine 150 centimetara ispod razine današnjeg morskog dna. Baš prilikom tih istraživanja, arheolozi su pretprošle godine pronašli komad drva, dasku sa metalnim čavlom koja ih je posebno zaintrigrala.

– Nadali smo se da bi uz tu dasku mogao biti i brod. Zato smo lani otvorili prva četiri kvadrata, svaki površine po četiri kvadrata, i počeli istraživati na toj lokaciji. I zaista, tamo je bio rimski brod koji smo datirali na kraj 1. odnosno sam početak 2. stoljeća, odnosno uz prvu fazu luke. Ove godine istraživanja su nastavljena, ponovno u suradnji sa Njemačkim arheološkim institutom i Sveučilištem u Zadru i studentima arheologogije. Ekipa nije bilo brojna, ali bilo je jako zanimljivo – priča Pešić.

Ana Vučetić Škrbić/Morski.hr