fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Park prirode Papuk učinio prvi ozbiljan korak za spas srednjovjekovne palače Ružice grada

Prvi korak je učinjen! JU Park prirode Papuk, u čijem se prostornom teritoriju nalazi područje Ružice grada, pokrenula je inicijativu za spas ove vrijedne građevine i kulturnog dobra od potpunog propadanja!

Dobivenim sredstvima izraditi će se potrebna dokumentacija za nastavak arheoloških istraživanja, obnovu i prezentaciju ovoga izuzetnog srednjovjekovnog zdanja. Također, izrađena Konzervatorska studija će biti podloga za izradu dokumentacije kojom će se aplicirati na fondove EU kako bi se dobila novčana sredstva za višegodišnja istraživanja, obnovu, sanaciju, djelomičnu rekonstrukciju, revitalizaciju lokaliteta te stavljanje u funkciju nekih dijelova grada.

U srpnju 2018. godine, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske uputilo je Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH za 2019. godinu. Javna ustanova PP Papuk prijavila je na isti Poziv izradu Konzervatorske studije sa smjernicama za nastavak arheoloških istraživanja, obnovu i prezentaciju Ružice grada te su joj odobrena sredstva u iznosu od 140.000,00 kn za izradu „Konzervatorske studije sa programom obnove Ružice grada“.

Naime, srednjovjekovni grad Ružica kod Orahovice jedan je nizu srednjovjekovnih burgova u Hrvatskoj koji je prepušten propadanju i o kojem nitko ne vodi nikakvu skrb. U vremenu od 1965. do 1990. godine na Ružica gradu su se kontinuirano gotovo svake godine izvodili konzervatorsko zaštitni radovi i arheološka istraživanja. Republika Hrvatska, JU PP Papuk i u manjem dijelu lokalna zajednica svake su godine ulagala određena sredstva za istraživanje, čišćenje od vegetacije i obnovu.

To je omogućilo da Ružica grad sačuva svoju graditeljsko-prostornu cjelinu i krajobrazni identitet. Na žalost od 1990. godine do danas grad je prepušten propadanju, zidovi se doslovno raspadaju i postoji realna opasnost od urušavanja većih dijelova građevine. Jedini pozitivan zahvat koji je u tom periodu napravljen je detaljan digitalizirani snimak postojećeg stanja koji je izradila tvrtka Vectra iz Varaždina.

Osnovni cilj je pokrenuti sustavnu skrb o Ružica gradu, kreirajući sveobuhvatnu strategiju spašavanja od daljeg propadanja,kao i postavljanje jasnih kriterija za zaštitu i obnovu. Krajnji cilj je zaustaviti rapidno propadanje, završiti arheološka istraživanja, osmisliti održivi program obnove kompleksa, građevinski sanirati najugroženije dijelove i pripremiti dokumentaciju za njenu trajnu prezentaciju kao slojevite povijesne arhitekture, uz sadržajni razvoj i stavljanje u funkciju kulturnog turizma – izjavila je Marijana Lukačević, arheologinja Parka prirode.

Također, novčanu potporu u izradi spomenute Konzervatorske studije dali su i Virovitičko-podravska županije i Grad Orahovica, svaki sa po 10.000,00 kn.

Izvor: pp-papuk.hr; Foto: Matija Turkalj, Matija Pospihalj