fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Intervju Đurđica Vorkapić – “Usudite se učiniti korak ka ideji ili promjeni”

Đurđica Vorkapić je modna dizajnerica i inovatorica koja već dugi niz godina nadahnjuje javnu scenu svojim inovativnim kulturno – scenskim projektima.

Kreativna je direktorica brendova Hippy Garden, ‘From Croatia with Love’. Osnivačica je modne udruge HMU Kombinat i idejni začetnik Modnog Adventa Oktogon. Rođena Karlovčanka svoju profesionalnu karijeru započinje u Zagrebu nakon Fakulteta prometnih znanosti – zračni smjer.  Svoje profesionalno usmjerenje nadograđuje dizajnerskim vodeći stvaralački tim u eminentnom proizvodno tekstilnom lancu punih 19 godina. Brend Hippy Garden osniva 2000. nakon čega uspješno realizira niz samostalnih modno scenskih projekata i sudjeluje na London Fashion Weaku, British Top Modelu 2016., CaP -u, nizu samostalnih revija u Umjetničkom paviljonu, MSU,  Gliptoteci, Francuskom paviljonu, Esplanadi, tunelu Grič.

Nositeljica je zlatnih, srebrnih i brončanih odličja za niz inovacija; držača za torbe i vrećice zbog čega osvaja srebro i broncu Geneve 2011., te zlato 2012., kutija za hranu zbog čega je nagrađena srebrom u Genevi 2011. Vlasnica je zaštićenog patenta ‘Humanitarni bankomat’/’Human Provider Agency’.

2017. godine proglašena je ženom obrtnicom grada Zagreba, a brend ‘From Croatia with Love’ 2016. proglašen je jednim od top 10 suvenira Hrvatske. Realizirala je značajne projekte kao svečani mimohod oružanih snaga RH u Zagrebu za vrijeme obljetnice Oluje, te sudjelovala u svjetskim rukometnim igrama Zagreb, studentskim igrama Zagreb, koncertu Lado i mnoge druge.

1. SAMOPOZITIVNO: Đurđice, glavna ste dizajnerica i stojite iza domaćeg brenda Hippy Garden, no ovaj put nećemo razgovarati o modi već o vašem projektu za koji se dajete srcem, koji ste započeli prije 9 godina i kojim želite ovaj svijet učiniti boljim. O čemu se točno radi i kakvu ste imali viziju u početku?

Hvala na pitanju, jednostavan je odgovor radi se o kutiji za hranu, kutija je zamišljena kao spremnik za hranu koja je nekome višak a drugome potreba. Točnije kutija je jedinstvena zamjena za sve one vrećice vezane za kontejnere s viškom hrane.

Zamišljena je prozirna od reciklirajuće plastike s rupicama za strujanje zraka i s poklopcem koji je dodatna zaštita, ujedno da bude što jasnije iskomunicirana.  Sama kutija je prostor za humane poruke, njena prozirnost daje istovremeno vidljivost sadržaja u njoj. Usudila bih se reći da je to jedan dostojanstveniji način zbrinjavanja viška hrane od strane pojedinca. Kutija je zamišljena sa kukicama na zadnjoj strani tako da se može zakačiti na sve tipove kontejnera, ulaze stambenih zgrada ili na ulaze supermarketa. Zapravo njome zbrinjavamo onu prvu i primarnu razinu stvarnih ljudi u potrebi koji su na ulici svaki dan, kojima je potrebna pomoć sada i odmah.

2. SAMOPOZITIVNO: Za ovaj projekt ste dobili i nagradu 2011.g.u Ženevi. Kakav je to bio osjećaj?

Moram priznati da je prekrasno dobiti tako veliko priznanje al ujedno je i velika obaveza. Konkretno sama nagrada apsolutno nema nikakvu vrijednost u koliko nešto ne napravite sami sa svojim inovacijom ili idejom, nagrade obično završe u nekim ladicama i to je to, međutim treba imati hrabrosti i iznijeti cijelu realizaciju ili ideju u stvarnost.


3. SAMOPOZITIVNO: Ovih dana ste predstavili projekt i gradskoj skupštini u Zagrebu. Kad se kreće u realizaciju projekta i kako ćete zatvoriti financijsku konstrukciju?

Nakon 8 godina prvi put sam dobila priliku konkretno izložiti i obrazložiti projekt i na tome sam zahvalna poglavarstvu grada Zagreba, kucala sam i na njihova vrata i eto dobila mogućnost javnosti isprezentirati cijeli projekt. Drago mi je da su reakcije javnosti pozitivne u toliko će biti klima za realizaciju projekta jednostavnija.

Ključan problem je distribucija kutija, iz tog razloga nam je za realizaciju potreban netko veliki npr. Holding ili grad Zagreb, ili neki trgovački lanac koji ima ljude za postavljanje i redovitu zamjenu kutija kako bi bile higijenski i zdravstveno ispravne. Međutim uz dobru organizaciju i raspodjelu posla vrlo brzo bi cijeli projekt mogao biti realiziran. Iznijeli smo cijeli projekt javnosti, sada čekamo da netko pokaže interes i prepuštamo ideju punim srcem probno za realizaciju.

4. SAMOPOZITIVNO: Možete li nam pojasniti kako je jedna modna dizajnerica dobila inspiraciju da stvori nešto što nema veze s modom i tko vam je sve pomagao u realizaciji cijele zamisli?

Kreacija nema definiciju samo u jednome, kada ste otvorenog uma i spojeni na kreativne valove sve što vam dođe u kreativni svemir možete oblikovati ili kroz modu, glazbu, sliku ili inovaciju, što god.

Mogu reći u punoj zahvalnosti da meni to jednostavno ide samo od sebe, vjerojatno sam spojena na neki jaki kreativni val i to je sve. Kada krenemo stvarati ili realizirati u stvarnosti tada cijeli tim počne vibrirati kao jedno i sve je tad puno jednostavnije.

Po prirodi sam poprilično uporna i tvrdoglava ali sam sve to pretvorila u svoju prednost kada su u pitanju realizacije zamišljenoga. Naravno, bez podrške i to one stvarne, a najbitnija je ta da vam nitko „ne reže krila“ ništa ne bih ostvarila. Saša je odavno razumio i shvatio da mi treba dati krila da stvaram, a bez njegove podrške nikada ne bih ostvarila zamišljeno.

5. SAMOPOZITIVNO: Posjedujete li još neke talente i koliko vremena ulažete u njihov razvoj? Što vam je hobi, kako se samo motivirate i odakle crpite snagu za stvaralački rad ?

O da, u talente trebate ulagati ne samo vrijeme već i apsolutno sebe, jer kako vam je talent dan tako vam talent i ode ako ga ne njegujete, održavate ili nadograđujete. Kad si posvećen 100% onome što radiš onda nekako ne možeš razdvojiti posao od hobija, tako je i u mom slučaju ono što mi se učini kao hobi vrlo brzo pretvorim u neki posao, sve je to nekako protkano jedno s drugim. Slobodno vrijeme koristim za hodanje i meditaciju.

6. SAMOPOZITIVNO: U svakom slučaju, svestrana ste osoba, uz kreiranje odjeće u svoju ponudu ubacujete i modne dodatke, kozmetiku, dizajnerske predmete u interijeru i sl. Kako ste otkrili sve te talente u sebi ili je tajna u praćenju tržišta i hrabrosti?

Hrabrost je u pitanju, hrabrost za probati i usuditi se, jednostavno to imam u sebi. Zapravo vidim konačnu sliku i težim je ostvariti i realizirati u stvarnosti što prije, tako da veliki broji stvari i proizvoda uvodimo u svoj asortiman. To bih mogla usporediti s rijekom koja cijelo vrijeme teče, ne stagnira poput bare, već je živa i uvijek u cirkulaciji.

7. SAMOPOZITIVNO: Iza vas je 19 godina djelovanja i gdje se vidite kroz naredno desetljeće? Samo moda ili imate još ideja u rukavu?

Moram priznati da ne gledam stvari u naprijed, jednostavno jer sam sada tu i u ovom trenutku stvaram i doista se ne zamaram sa sutra. Sve što mi dolazi kao inspiracija pokušavam pretočiti i preslikati u stvarnost, volim modni izričaj i stvaranje, inovacije, nove izazove, nisam ograničena jednim tako da stvaram i stvarat ću što mi padne na pamet.

8. SAMOPOZITIVNO: „Kaže jedna mudra izreka kako bez inspiracije najbolje snage uma su neiskorištene. Postoji trud u nama kojeg treba oživjeti varnicama.“ Za kraj, možete li našim čitateljima poručiti kako da ožive varnice u sebi i što da učine kad imaju nekakvu ideju?

To je isto kao i „vjera bez djela je ništa„

Nema baš previše mudrosti, probati, usuditi se učiniti korak ka ideji ili promjeni ne zahtijeva puno, a može donijeti ogromnu razliku, promjena svijesti od “stanja ne mogu u stanje mogu“ je jednostavna samo je treba poželjeti.

Hvala!

Razgovala urednica portala Mara Majstorović