fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Predstavljeno šest inovacija za bolju hrvatsku na Taste and Travel festivalu

Keksi od organskog otpada, kavijar od čokolade, mobilne aplikacije za kuhanje i dohranu bebe samo su neke od inovacija predstavljene na Tase and Travel festivalu koji se do srijede održava u Zadru. U danima vikenda brojni su znatiželjnici imali prilike izravno od mladih stručnjaka upoznati nove inovacije iz prehrane i biotehnologije, a čije vrijeme tek dolazi.

Kavijar od čokolade djelo ja mladog Pakoštanca Karla Vulina. Red za isprobavanje ove slatke delicije bio ja konstantan, a Karlo je s guštom ponavljao proces proizvodnje ove slatke delicije. “Sam kavijar nastane spajanjem tradicionalnih sirovina i modernih procesa obrade, radi se postupku sferifikacije, kada se oko kapljice čokolade stvori čvrsta, jestiva opna i tako proizvod dobije izgled kavijara!” – otkriva Karlo koji je inspiraciju pronašao proučavajući rad vrhunskih svjetskih kuhara. Ovaj će se proizvod uskoro naći u ponudi lanca njegove obiteljske pekarnice Kroštula.

Chefito je aplikacija koja ljude uči kuhati u realnom vremenu. Ona omogućava brži i jednostavniji način pripreme hrane tako što recepte dijeli na jednostavne korake koje svatko može pratiti. Korisnik u svakom trenutku može pauzirati izvođenje recepta ili ga ubrzati, ovisno o vlastitoj vještini kuhanja. Ova inovacija inovativna je po tome što ima više paralelnih radnji. Njome možete kreirati i vlastite recepte te ih unositi u bazu, a sve kako bi i drugi korisnici mogli pripremati upravo vaše jelo. Aplikacija će uskoro biti dostupna na Playstore, a u timu mladih inovatora s Tehničkog veleučilišta su Aldo Topić, Tomislav Bradač i Reslav Hollos.

Fini keksi Crustuli, napravljeni od organskog otpada zamišljeni su kao zdrava zamjena za obrok u formi keksa. Ovdje je naglasak dan na ekološkom procesu proizvodnje, glavni sastojci su nusproizvodi prehrambene industrije. Ukupna proizvodnja gotovo da nema otpada i otpadnih voda. Svi su sastojci pomno birani kako bi proizvod mogao biti rangiran kao visoko kvalitetan zdravi proizvod s pristupačnom cijenom. Glavni sastojci ovih keksa su ljuska jajeta, trop aronije i pšeničnih klica, te melasa kao glavni zaslađivač. Ovaj proizvod djelo je studenata Prehrambeno – biotehnološkog fakulteta. Proizveden je u uvjetima industrijske proizvodnje pa ima veliki tržišni potencijal.

Bebin kalendar dohrane prva je domaća aplikacija za dohranu beba. Ona na pregledan i jednostavan način predstavlja preporučen plan uvođenja novih namirnica u djetetovu prehranu u dobi od šest mjeseci do dvije godine života jer je ta najčešća dilema roditelja vezana za vrijeme započinjanja dohrane te vrstu i način uvođenja novih namirnica. Aplikacija je rad pedijatrijskih kliničkih nutricionistica Karmen Matković Melki i Tene Niseteo. Ona sadrži informacije o nutritivnom sastavu, sezoni, zdravstvenom benefitu ali i alergentnosti te najboljem načinu pripreme više od 150 različitih namirnica kroz više od 150 različitih recepata. Aplikacija se besplatno može preuzeti na Google Play i App Store.

Biodinamik je projekt financiran od strane Europskog socijalnog fonda, a istražuje što se krije iza pretilosti djece i odraslih. Ovaj tim stručnjaka prvi puta u Hrvatskoj koristi simulator probavnog sustava, gdje u kontroliranim uvjetima proučavaju utjecaj probiotika, zapravo funkcioniranje hrane u organizmu. Projekt se radi u suradnji s dječjom bolnicom Srebrnjak, a u fokusu će biti problem pretilosti kod djece. Istraživanje vodi Ena Melvan, a s njom na projektu rade i Janko Dimnić, Damir Oroš, Ksenija Uroić i Marijan Praljak.

Salus su prve hrvatske žitarice proizvedene od organskog otpada, bez dodatnih šećera, aditiva i boja. Ove žitarice imaju 12 posto, 15 posto vlakana i 11 posto prirodnih šećera izvučenih iz voća. Za ove žitarice korišten je pivski trop, lanena i konopljina pogača, odnosno nusproizvodi prehrambene industrije koji se ili bacaju, koriste kao stočna hrana ili se daju u bescjenje. Ovaj se proizvod još nije našao u prodaji, a autori pokušavaju prodati prava na proizvodnju. U timu stručnjaka su Tomislav Martinović, Ines Zvonar i Marija Magdić.

Hvale vrijedan projekt četvorice studenata, Taste and Travel završava u srijedu do kad se mogu razgledati proizvodi na Sajmu proizvoda hrvatskog sela na zadarskom Forumu.

Izvor: www.pressclipping.hr