fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Priča o pizzi: Kako je neugledna pita postala najpopularnija hrana na svijetu?

Što je prva stvar na koju pomislite na spomen Italije? Nekom vjerojatno i renesansa, nekom čudesni Rim, ali mnogima, vjerojatno najpopularnija hrana na svijetu – pizza.

Vizualno atraktivna, jednostavna i prikladna za razne vrste druženja, a uza sve to i više no ukusna, nije ni čudo da je već dugo omiljena svugdje; uostalom, vremenom je došlo do mnogih varijacija, pa je neki rade s ananasom, a odavno su poznate i one čikaške, takozvane deep dish pizze.

No, kako je sve krenulo, i kako je pizza, zapravo postala pizza? Diego Zancani, profesor s Oxforda koji se bavi i istraživanjem talijanske kuhinje, smatra kako pojam postoji još iz antičke Grčke, samo se zvao „pissa“ ili „pita“. Naravno, nije to bila pizza kakvu danas poznajemo, već se radilo o ispečenom kruhu s nekim nadjevom. Mnogo godina kasnije, 997. godine, priča se pojavila sjeverno od Napulja. No i tad je to bio komad kruha, baš kao i 1570., kad je recept za pizzu sadržavao bademe i šećer.

Ipak, sredinom 18. stoljeća, svježe rajčice stigle su u Napulj, te je ono što znamo pod nazivom „pizza“ – preplavilo ulice. Posjetitelji, među mnogima i poznata lica, reagirali su različito. Pisac „Tri mušketira“, Alexandre Dumas, bio je uzbuđen, dok je Pinokijev autor, Carlo Collodi, pizzom bio razočaran. No, onda je došla 1889., i jedan kraljevski posjet promijenio je gastronomsku sliku planete.

Kraljica Margherita došla je u posjet Napulju, te odlučila probati lokalni specijalitet. Kontaktiran je najbolji lokalni picajol, koji je kraljici ponudio tri vrste pizze koje može napraviti, na različite načine. Legenda kaže da je kraljica odabrala onaj posljednji, kombinaciju mozzarelle, rajčice i bosiljka – jer su sastojci odgovarali bojama talijanske zastave. I na taj način, rođena je pizza margarita, kavu znamo i dan danas.

Danas se tako Napulj smatra postojbinom pizze, no, s obzirom na veliki broj talijanskih imigranata koji su krajem 19. i početkom 20. stoljeća odselili u SAD u potrazi za boljim životom, pizza je našla put i do „novog svijeta“.

Iako su donijeli sa sobom i recepte za pizzu, smatra se kako pizza veliku popularnost u Americi duguje zahvaljujući američkim vojnicima, koji su se iz Italije, na kraju 2. svjetskog rata, vratili „ludi“ upravo za tim jelom. Tako je ovo jelo, pedesetih godina prošlog stoljeća doživjelo pravi boom, a razvile su se mnogi razni stilovi njenog pravljenja.

Naravno, razvili su se i u svijetu, ali ako ikad dođete u Napulj, preporučamo da svakako posjetite pizzeriju Da Michele, u kojoj se čini da je vrijeme stalo. Jest, čekat ćete više od dva sata i imati mogućnost narudžbe tek dvije vrste pizze, ali ćete izaći sretni i zadovoljni jer ste probali posve autentičnu napuljsku pizzu.

Izvor: Punkufer.hr