fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Upoznajte autorice prve slikovnice o umjetnoj inteligenciji za djecu

Sestre Gabrijela i Petra Korica ostvarile su svoj san – u trenucima kad im je bilo najteže, poželjele su učiniti nešto društveno korisno. Tako su napisale jedinstvenu knjigu u svijetu koja pomaže djeci bolje razumjeti vlastiti svijet, ali i sve nove oblike AI-a s kojima će se tek susresti

Snovi mijenjaju sadašnjost, stvaraju budućnost, sve što u svijetu postoji nekada je bio samo san. Svatko od nas imao je (i ima) barem jedan san koji želi ostvariti. Snovi se ostvaruju ako imamo hrabrosti slijediti ih i vjerovati u sebe. Žene koje su ostvarile svoje snove to najbolje znaju! Kako bi pokazali da se svaki san može ostvariti i inspirirali vas da nikada ne odustanete od njegovog ostvarenja, s partnerom Perfecta Dreams pokrećemo serijal priča o uspješnim i hrabrim ženama koje su ostvarile svoj životni san te kreativni natječaj u kojima pozivamo sve vas da nam ispričate svoju priču o snu koji ste ostvarili. Vaš najoriginalniji san nagrađujemo premium Perfecta Dreams krevetom. Zvijezda prve epizode serijala o uspješnim ženama je 27-godišnja Gabrijela Korica, koja je sa sestrom Petrom napisala prvu knjigu za djecu o umjetnoj inteligenciji.

Sestre Gabrijela i Petra Korica ostvarile su svoj san! Svjesne da će osnovno poznavanje umjetne inteligencije biti neophodno za većinu poslova budućnosti, željele su ovu temu približiti drugima te svoje znanje podijeliti prvenstveno s onima na kojima budućnost ostaje – s najmlađima. Naime, Gabrijela i Petra zaposlenice su Microsofta i autorice prve knjige o umjetnoj inteligenciji za djecu. Djeca iz knjige mogu naučiti kako umjetna inteligencija (artificial intelligence – AI) radi u njihovim mobitelima, u igricama, tijekom online kupovine, na koji način radi preporuke filmova, glazbe i slično. Time, zapravo, pomažu djeci bolje razumjeti vlastiti svijet, ali i sve one nove oblike AI-a s kojima će se tek susresti.

“Obje se već dulje bavimo tematikom AI-a, robotikom, umjetnom inteligencijom u zdravstvu i sličnim temama, tako da nam ova tema nije strana. Zadnjih nekoliko mjeseci istraživale smo temu Explainable AI, koja se bavi problemom kako objasniti i verificirati rezultate AI-a. Explainable AI neophodan je kako bismo povećali vjerodostojnost, pravednost i transparentnost rezultata AI algoritama, koji će sve više donositi odluke bitne za čovjeka i društvo. Umjetna inteligencija još je crna kutija za većinu ljudi. To otežava integraciju AI-a te suradnju između ljudi i umjetne inteligencije, takozvanu ‘human in the loop’. Upravo nas je to motiviralo da napišemo ovu knjigu. Naime, pitale smo se kako pripremiti djecu za budućnost u kojoj će živjeti s umjetnom inteligencijom, a koja će još više biti prisutna tijekom njihovih života, ali i kako ih upoznati s važnim temama kao što su pravednost, pristranost, transparentnost odluke AI-a kroz vrlo jednostavan i razumljiv jezik“, započinje svoju priču Gabrijela Korica, dok putem Teamsa ‘putuje’ u Dubai, gdje Petra godinama živi i radi.

Knjiga, nadovezuje se na razgovor Petra, rodila se iz ideje da jednostavnim jezikom objasne djeci umjetnu inteligenciju, a njezina realizacija počela je tijekom jedne šetnje Maksimirom protekle jeseni. Petra je, napokon, unatoč koroni i lockdownu, uspjela doći iz Dubaija i posjetiti obitelj. Bile su, priča nam, tužne i neraspoložene zbog uništenog stana i auta u zagrebačkom potresu u ožujku, pa su razmišljale o načinima kako se angažirati u nečemu što im je bitno, što im je strast i što bi drugima koristilo. Od ideje do realizacije nije prošlo puno vremena, a potvrdu da rade nešto doista posebno i korisno dobile su kad je Amazon odlučio objaviti njihov ‘prvijenac’.

“Mi smo pisale tekst čiji su glavni likovi AIdrian i Aidele, simpatični mali mozgovi koji vode djecu kroz tematiku umjetne inteligencije i koji su heroji AI priče – “HeroAIs“. Prijateljica je radila ilustracije, dečko napravio završni dizajn knjige, dok smo lektoricu pronašlu u široj obitelji. Razmišljale smo kratko i o traženju izdavača za knjigu, ali budući da, smo krenule u digitalnom obliku i na engleskom jeziku, odlučile smo da ju i objavimo digitalno. Pisale smo na engleskom jeziku, jer je to službeni jezik inženjerstva, koji se u umjetnoj inteligenciji koristi za definicije i objašnjavanje pojmova, a i obje radimo na engleskom jeziku“, priča Gabrijela i napominje kako su u međuvremenu završile i hrvatski i arapski prijevod knjige. Za arapski su se odlučile, jer Petra radi s arapskim zemljama i zna da su jako zainteresirani za umjetnu inteligenciju te da potiču njezinu uporabu u javnom sektoru, zdravstvu, školstvu…

Pročitajte više na linku klikom ovdje

Izvor: Story.hr