fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Pulskim ulicama bi ponovno mogao voziti tramvaj

Pulskim ulicama bi uskoro, nakon 90 godina stanke, mogao ponovno voziti električni tramvaj. U gradskom proračunu za iduću su godinu izdvojena sredstva za izradu idejnog rješenja kojim bi se uveo tramvajski prijevoz u najveći istarski grad, a što bi u konačnici utjecalo na smanjenje cestovnog prometa i gradskog zagađenja.

Kako piše Glas Istre, riječ je o projektu grupe entuzijasta koji žele vratiti tramvaj na pulske ulice. U prvoj fazi tramvaj bi vozio od Mandrača – velikog parkirališta na ulazu u grad, duž pulske rive, kod glavne pošte bi skretao prema tržnici i vozio dalje do Pragrandea, odnosno parkirališta na Marsovom polju. Tramvaj bi mogao prevoziti sve one koji dolaze iz pravca Vodnjana, Fažane te iz pravca Medulina i Premanture, čime bi se značajno rasteretio cestovni promet u gradu, a vožnja cijelom trasom trajala bi 15-ak minuta.

Olakotna okolnost je ta što dio infrastrukture već postoji, poput tračnica na pulskom željezničkom kolodvoru za čije korištenje je dobivena suglasnost HŽ-a, kao i tračnice na rivi. No drugi dio trase, od rive preko Danteovog trga do tržnice i Pragrandea trebalo bi izgraditi.

Preliminarni izračun pokazuje da bi cjelokupni projekt stajao 70 milijuna kuna, a novac bi se osigurao iz EU fondova.

Pulski tramvaj dio je cjelovitog projekta Tw, koji se odnosi na obnovu cijelog željezničkog prometa u Istri, tramvaja i vlakova na vodik. Jedan segment obuhvaća tračnički prijevoz do Zračne luke gdje većim dijelom već postoji trasa i pruga. Na taj bi se način mogli prevoziti putnici između pulskog aerodroma i budućeg terminala za kruzere, čime bi Pula postala važna tranzitna destinacija sjevernog Jadrana.

Inače, tramvaj je kroz Pulu vozio od 1904. pa do sredine 1930-ih godina, a za razliku od zagrebačkog tramvaja koji su vukli konji, ovaj pulski pogonio je elektromotor.

Izvor: Morski.hr