fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Sanja je usred Londona otvorila repliku domaće konobe koju gosti naprosto obožavaju!

Venturin je pomalo zaboravljen dalmatinski izraz za noćno ribarenje koji označava “posljednji mrak za lov ribe prije svitanja”. No, Venturin je i prvi dalmatinski pop up restoran u Londonu piše Jutarnji List.

Restoran koji goste iz hladnih, tamnih večeri dovodi na hrvatsku obalu. Atmosferom, muzikom, hranom, ambijentom… Venturin je praznik za sva osjetila. Pruža onaj osjećaj mira i ugode života uz more. Bez stresa. To je mjesto, kako su ga opisali londonski kritičari, koje vraća na ljetni godišnji odmor.

Iza tog kreativnog koncepta stoji, naravno, jedna Hrvatica, Sanja Britt Jusić, jer tko bi nego “netko naš” mogao tako vjerno dočarati Dalmaciju i dalmatinsku konobu te je donijeti u London. Zidovi u kamenim stijenama, svježa riba, mnogo svijeća…

Više od hrane

Pop up restoranom Sanja, Zagrepčanka s dugogodišnjom londonskom adresom, htjela je istražiti tržište. To je bila njezina strategija da provjeri postoji li interes za hrvatskom kuhinjom u Londonu i šire.

– Pop up je trajao dva mjeseca, a u tom razdoblju o Venturinu se pisalo u najjačim dnevnim novinama, poput Evening Standarda. To je izuzetan uspjeh za jedan pop up restoran, s obzirom na to da se dnevno u Londonu organizira više od tisuću evenata i otvaraju se restorani na dnevnoj bazi. No, pop up restoranom se minimalizira i poslovni rizik i već imate isproban i testiran proizvod koji jasno možete predstaviti investitorima. Taj cilj sam ostvarila – govori nam Sanja.

Zadovoljna je, kaže, jer je stvorila fantastičan brend čije je financijsko poslovanje pozitivno.

– Identificirala sam rupu na tržištu, što je u Londonu gotovo nemoguće. I to u pravo vrijeme: kad Londončani imaju potpuno promijenjenu percepciju i emotivnu reakciju na Hrvatsku u odnosu na kraj devedesetih – objašnjava poduzetnica. Znala je da restoran mora biti nešto više od hrane zbog aktualnog trenda “concept restorana”, a u tome su joj pomogli njezino znanje, iskustvo, kreativnost i talent, kao i chefica Maja Mačković iz hvarskog restorana Zlatna školjka, koja je osmislila sve jelovnike.

Vizionarka

– Kroz pop up sam već stvorila prepoznatljiv brend, pozicionirala se na tržištu, stvorila imidž, dobila pozitivne kritike za cjelokupno iskustvo… – naglašava Sanja.

U Venturinu je dočekala i novu godinu. Bio je to tulum na kojem je svirao balkanski pop i rock.

Sad slijedi druga faza – pregovori s investitorima. Sanja bi voljela otvoriti flagship restoran koji će u budućnosti postati lanac restorana u Oxfordu, Bathu, Brightonu, Bristolu…

U Londonu živi već 18 godina. Najprije je došla na samo šest mjeseci kako bi usavršila engleski jezik.

– Nikoga nisam poznavala. Prijateljica iz srednje škole je zamolila svoju prijateljicu koja je živjela u Londonu da me primi kod sebe dok se ja ne snađem. Sjećam se da mi je mama kupila povratnu kartu i dala 250 funti, a u to vrijeme je 1 funta bila čak 13 kuna. Bio je petak, 13. veljače 1998. Tek sam nakon sedam godina shvatila kakav je to potez bio i koliko će utjecati na ostatak mojeg života – prisjeća se Sanja.

Ipak, jedan od najvećih razloga njezina odlaska bila je njezina potreba za slobodnijim i kreativnijim prostorom te se zbog toga vjerojatno i osjećala tako dobro u Londonu. U to vrijeme joj je, kaže, Zagreb bio nekako premalen.

– Strast i glad za novim stvarima obilježile su moje dvadesete – naglašava naša sugovornica.

Oduvijek u sebi ima tu strast za organiziranjem evenata. Čak je i u Osnovnoj školi “Vladimir Nazor” pomagala oko organiziranja školskih “čaga”.

No, koliko je teško bilo napraviti nešto u stranoj zemlji?

– Potpuno ste prepušteni sebi, sve je na vama i sve je stvar vaših svjesnih i nesvjesnih izbora. Koliko nešto želite, koliko vjerujete u sebe i koliko ste spremni raditi za to. Sad kad gledam unatrag, sve je imalo svoj jasan slijed i svaka stepenica neprocjenjivu vrijednost koja često nije bila jasna u tom momentu. Kao da me sve pripremalo za sljedeći korak. Danas vidim zašto su se i najteže situacije događale – smije se Sanja. Iza nje je i uspješan projekt pod nazivom Nude Noir. Radi se, naime, o tematskim zabavama koje je organizirala u Londonu, Hrvatskoj, a i u Bahreinu.

– Nude Noir je moj prvi brand koji sam plasirala na londonsko tržište 2012. i usudim se reći da sam s njim pokrenula novi trend na londonskoj sceni privatnih klubova. Kontaktirali su me iz Bahreina i prvi event se održao 8. prosinca, ali već pregovaram za ekskluzivan ugovor za cijelu regiju, kao i za Nude Noir u Veneciji tijekom karnevala – otkriva Sanja koju je za Nude Noir inspirirao fotograf Helmut Newton i bestseler “Pedeset nijansi sive”. Organizirala je evente i za Madonnu, Boba Geldofa, Mick Jaggera i slične, a potom pokrenula i vlastitu kreativnu agenciju za marketing, evente i PR.

– Na Hvaru sam organizirala prvi projekt. Srećom. I tamo upoznala princa Harryja i njegovu ekipu koja je kasnije redovno dolazila u klubove za koje sam radila, a to je bila i prilika za globalnu PR kampanju. Princ je skočio u bazen i Hvar je kasnije bio pun Britanaca – govori nam Sanja.

Kad razmišlja o sebi, kaže da je hrabra, da se ne boji rada, a kad radi, daje se u potpunosti.

– Mislim da sam vizionar i često su moje ideje i izvan normalnih okvira. No, sretna sam da imam mogućnost manifestirati točno to što zamislim i da me život uglavnom podrži u mojim zamislima. Ustrajnost i guranje kad je teško, slušanje i vjera u sebe su jako bitni, ali ako se čovjek ne pokrene i ne zasuče rukave, ideja ostane samo ideja. I naravno, sreća. Ponekad se trebamo prepustiti životu – zaključuje Sanja.

Izvor: Jutarnji List