fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Turističke rekorde ovoga ljeta ruše i Baranja i Vukovar

Prema podacima eVisitora, Hrvatsku je u sedam mjeseci ove godine posjetilo 8,8 milijuna turista koji su ostvarili više od 45 milijuna noćenja. Premda se ovi podaci eVisitora ne mogu uspoređivati s proteklom godinom, jer je sustav pokrenut ove godine, brojke Državnog zavoda za statistiku o turističkom posjetu i noćenjima pokazuju stabilan rast koji bi mogao rezultirati rekordnom hrvatskom turističkom godinom od stjecanja neovisnosti.

Gdje je u toj izuzetnoj hrvatskoj priči kontinentalni turizam ili točnije turizam na istoku Hrvatske? Odgovori koje smo dobili pokazuju također rast posjeta i noćenja, posebice u Osječko-baranjskoj županiji, odnosno Baranji te Vukovarsko-srijemskoj županiji i Vukovaru. Brojke su višestruko niže od onih na Jadranu, ali ipak ohrabruju i ukazuju da ima smisla ulagati u ugostiteljske sadržaje, smještajne kapacitete i zapravo sve što može privući goste na područje Slavonije, Baranje i Srijema.

Stižu kruzeri

Podaci eVisitora pokazuju kako je u sedam mjeseci ove godine Vukovarsko-srijemsku županiju posjetilo 30.723 gosta koji su ostvarili 48.715 noćenja. Osječko-baranjsku županiju posjetilo je 45.427 osoba, a u toj županiji zabilježeno je 92.979 noćenja. Brodsko-posavska županija bilježi 14.531 posjet i 28.495 noćenja, Požeško-slavonska 6544 posjete i 15.863 noćenja i Virovitičko-podravska 7542 posjeta i 20.539 noćenja.

Koliki je porast posjeta i noćenja može se vidjeti na primjeru Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije. Prema podacima DZS-a za prvih šest mjeseci ove godine, koji se mogu uspoređivati s proteklim godinama, jer su prikupljani po istoj metodologiji, s tim da u podacima nedostaje nekomercijalni sektor (privatni iznajmljivači), Osječko-baranjsku županiju posjetilo je u pola godine 39.308 gostiju, što predstavlja porast od 8,4 posto. Oni su ostvarili 75.595 noćenja (porast za 8,2 posto).

Vukovarsko srijemska županija bilježi velik porast broja posjeta i noćenja. U prvih šest mjeseci ove godine odredišta u toj županiji posjetilo je 26.319 osoba, što ukazuje na rast od 37 posto. U tom je razdoblju ostvareno 39.753 noćenja, što predstavlja rast od sedam posto.

U Vukovarsko srijemskoj županiji najveći turistički porast ostvaruje se u Vukovaru. O tome smo već pisali u Glasu Slavonije, a vrijedi posjetiti kako je u 2015. godini u odnosu na 2014. u Vukovaru zabilježen rast posjeta za čak 153,8 posto, a noćenja za 135 posto. Ovaj turistički rast donijele su učeničke ekskurzije (memorijalni turizam), velik broj riječnih kruzera koji sa stranim gostima svakodnevno pristaje u Vukovaru, ali i prošle godine otvoreni atraktivni Muzej vučedolske kulture.

Valja istaknuti kako će ove godine pristati u neko od naših riječnih putničkih pristaništa više od 300 kruzera koji plove Dunavom.

Razvoj cikloturizma

Osječko-baranjska županija je u proteklih desetak godina, kada su u pitanju turistički posjeti, broj noćenja i zarada od turizma, udvostručila brojke. Direktor Turističke zajednice Osječko-baranjske županije Antonio Sobol ipak napominje kako su to još uvijek male brojke, jer je broj noćenja u deset godina udvostručen na sadašnjih dvjestotinjak tisuća.

– Ove godine većinu aktivnosti usmjerili smo na razvoj cikloturizma. Iz Osijeka je kretala biciklistička utrka Tour of Croatia, a u pripremi utrke za naše gospodarstvenike organizirali smo edukacije koje je vodio naš poznati bivši biciklist Vladimir Miholjević. Dijelom s biciklima ima veze i Pannonian Challenge, koji je ove godine podignut na znatno višu razinu nego proteklih godina. Također smo i našoj manifestaciji Dani vina i turizma dodali i cikloturizam, dok smo uz sve to poticali organizaciju više manjih biciklijada – kaže Sobol.

On napominje kako se statistički kroz broj noćenja ne vide jednodnevne posjete brojnih gostiju koji dolaze kruzerima preko pristaništa u Batini i Osijeku ili Vukovaru i Iloku i posjećuju Kopački rit, đakovačku Ergelu, Osijek…

– Ovaj naš stabilan turistički rast prepoznali su i investitori. Tako imamo veliku investiciju u Bizovačkim toplicama, a niz poduzetnika preusmjerio je svoj kapital iz drugih djelatnosti u turističku te očekujemo nastavak turističkog rasta. Naravno da ne možemo očekivati brojke poput onih na moru, ali je činjenica da već danas određeni broj ljudi može živjeti od turističke djelatnosti – zaključuje Sobol.

Igor MIKULIĆ