fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

U Križevcima otvorena najmodernija zvjezdarnica u zemlji, dio je prvog Kozmološkog centra u RH

U Križevcima u nazočnosti brojnih uzvanika i sugrađana svečano je otvorena zvjezdarnica.

Zvjezdarnica je izgrađena u sklopu projekta “SPARK – Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca”, a kao dio Kozmološkog centra – znanstveno-obrazovnog centra, prvog takvog u Hrvatskoj, posvećenog istraživanju svemira i promicanju tematike svemira.

Projekt SPARK vrijedan je 3 milijuna kuna i sufinanciran iz EU fondova, a pokrenut je kao težnja organizacija civilnog društva iz Križevaca, udruge P.O.I.N.T., Astronomskog društva Perzeidi i Zaklade Volim Križevce, zatim Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Pučkog otvorenog učilišta Križevci, Gradske knjižnice „Franjo Marković” te Grada Križevaca da ponude djeci, mladima, ali i širem građanstvu nove sadržaje kojima bi promicali prirodne i tehničke znanosti te pobudili interes za svemirom.

Uvodno se obratio voditelj projekta SPARK dr.rer.nat. Andrej Dundović ispred nositelja Udruge P.O.I.N.T. te istaknuo u ime svih partnera :

-Prije više od 6 godina u Hamburgu smo pokrenuli svojevrsni eksperiment. Eksperiment smo nazvali Kozmološki centar. Kolega Petar Pavlović i ja založili smo svoje životne putove, rekli bi karijere. Uložili smo to za test. Hipoteza je da će ideja koja nema protjerane veze sa svakodnevnicom, ali nešto što se predstavlja kao univerzalno i što bi trebalo negdje iskonski zainteresirati svakog čovjeka, nešto što čovjeku rasplamsa maštu – da će takva ideja uspjeti unatoč nezahvalnom vremenu u kojem živimo za takve ideje- kazao je i prisjetio se svih koraka koji su prethodili izgradnji zvjezdarnice te uputio zahvalu svima koji su na bilo koji način sudjelovali u projektu ili pak bili podrška.

U Križevcima je izgrađena tek sedma zvjezdarnica u Hrvatskoj uopće, ujedno i jedna od najmodernijih pa je tom prilikom gradonačelnik Mario Rajn istaknuo kako je ovo velik dan za grad:

Priča našeg Centra za kozmologiju i filozofiju prirode počela je 2017. godine kada su njih dvojica ušetali u ured gradonačelnika i vrlo smjelo iznijeli ideju koja se rodila u Hamburgu. Jedino moje pitanje njima bilo je da li su svjesni da će to trajati godinama. Bili su svjesni, uporni i odvažni i rezultat je ovaj monumentalan spomenik, koji mijenja vizuru grada Križevaca. Uvjeravam vas da su godine i desetljeće koje dolaze ono što će mijenjati ovaj grad, a događat će se u ovom prostoru. Klinci, njihovi mentori, profesori, naše osnovne škole, srednje škole kojima je županija osnivač će imati ovdje partnere kao i predstavnici sveučilišta imat će ovdje partnere, ljude koji su bili spremni vratiti se u Križevce i učiniti ovaj grad boljim. Danas slavimo građevinu, ali neka ne ostane ovaj projekt na graditeljstvu, ovo je projekt građana Križevaca za desetljeće koje dolazi – poručio je Rajn.

Prigodnim govorom obratio se i Darko Koren, izaslanik predsjednika Vlade RH:

-Dobio sam čast da vas pozdravim i u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, a pozdravljam vas i u ime Koprivničko-križevačke županije. Radostan sam i zbog činjenice da živim u ovom gradu i ovaj projekt će zasigurno značiti mnogo. Križevci su grad povijesti, kulture, mnogih detalja i posebnosti od sv. Marka Križevčanina, Štatuta, katedrale, a zvjezdarnica je jedna od točaka koja će biti zanimljiva i turistima i svima koji ovdje žive – naglasio je Koren.

Zvjezdarnicu su svečanim rezanjem vrpce otvorili polaznici programa u okviru aktivnosti Kozmološkog centra -Ana Kušec, Radhika Kos i David Kapor nakon čega je uslijedio njen obilazak.

U glazbenom dijelu programa nastupila je učenica Glazbene škole Alberta Štrige Križevci Dunja Rebić, profesorica je Ana Majdak Fak, a klavirska pratnja profesor Darko Golubić. Otvorenju zvjezdarnice prisustvovali su i zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško, predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Igor Frbežar, predstavnici Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Petra Ivančić i Ante Martić, predstavnik HAZU-a akademik Milko Jakšić, prorektor Sveučilišnog centra Koprivnica Sveučilišta Sjever Mario Tomiša, dekanica Visokog gospodarskog učilišta Križevci Marcela Andreata Koren, vijećnici Županijske skupštine i Gradskog vijeća, načelnici općina Gornja Rijeka, Jelsa i Sveti Petar Orehovec, predstavnici Hrvatskog astronomskog saveza, predstavnici astronomskih društava s područja Hrvatske, ravnatelj Instituta za kozmologiju i filozofiju prirode dr.sc. Andrej Pavlović, pročelnici upravnih tijela, ravnatelji županijskih i gradskih ustanova i udruga te brojni sugrađani.

(Grad Križevci)