fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

U slikovitoj dolini kriju se prekrasni izvori, stare mlinice i domaći specijaliteti

Lijepo vrijeme kojim nas je jesen podarila posljednjih dana bilo bi šteta protratiti na boravak u zatvorenom, a kako vam se izlazak u prirodu ne bi sveo na kratku šetnju koja završava kavom na uvijek istom štekatu, predlažemo vam da ugodne temperature prije dolaska kiša i hladnoće iskoristite za cjelodnevni izlet.

Nemate li ideju gdje se zaputiti, predlažemo vam posjet nekom od izvora rijeke Gacke, prirodnog bisera iznimno bogate flore i faune, koja uključuje čak i endemsku čovječju ribicu.

Treća je ponornica po duljini na svijetu, a smatra se drugom najčišćom rijekom u Europi. Ima preko trideset slikovitih izvora, proglašenima spomenikom prirode, a jedan od njih je i izletnicima omiljeno Majerovo vrilo u kojem voda izvire s dubine od preko stotinu metara.

U Gacku se dolazi s autoceste A1 na izlazu broj 10 za Otočac, a od Splita će vam trebati malo više od dva ipo sata. Na cesti prema mjestu Vrhovine u smjeru Korenice i Plitvica nalazi se oznaka za skretanje za Sinac.

Posjetite li vrila rijeke Gacke, imat ćete priliku prošetati se oko jezeraca na izvorištima, hraniti patke, prolaziti preko simatičnih drvenih mostića te posjetiti Info centar na Majerovu vrilu u mjestu Sinac.

U mlinici na tom izvoru možete, uz stručno vodstvo mlinara vidjeti proces proizvodnje brašna te kupiti svježe samljeveno domaće brašno, pšenično, ječmeno, raženo i kukuruzno, od kojeg će vam kruh imati uistinu bogatu aromu i miris, a i puno će duže trajati. U ponudi su i med, saće, šljivovica, drenova rakija, medica, orahovac… Ogladnite li, možete kušati svježe ulovljenu gacku pastrvu. Za više informacija posjetite ovaj i ovaj link.

Uz Gacku možete šetati ili voziti bicikl (isključivo putem ili cestom zbog opasnosti od mina), fotografirati prirodu, ploviti rijekom u kajaku, posjetiti Centar za autohtone ribe i rakove krških voda u Ličkom Lešću uz stručno vođenje te posjetiti arheološki lokalitet Pećinu s nalazima iz srednjeg kamenog doba.

Svidi li vam se dolina Gacke, možete ostati i dulje, a smještaj ćete lako naći jer slikoviti krajolik je pun kuća za odmor, seoskih domaćinstava koja se bave turizmom, hotela i sličnih objekata, o kojima više informacija možete pronaći ovdje.

Izvor: Slobodnadalmacija.hr