fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Ukupan broj nezaposlenih pao na 211 tisuća

Posljednji podaci HZZ-a pokazuju kako se krajem rujna ukupan broj nezaposlenih spustio na 211.827 osoba što je ujedno i najniži broj registriranih nezaposlenih od kolovoza 2008. godine…

Uz godišnje smanjenje broja nezaposlenih osoba i 30 mjesec za redom za 47.632 osobe ili 18,4% iznenađuje podatak da je i u odnosu na prethodni mjesec broj nezaposlenih smanjen. Naime, obzirom na izraženu sezonalnost u zapošljavanju rujan je obično mjesec koji obilježava povratak sezonskih radnika u evidenciju nezaposlenih. U posljednjih desetak godina (izuzev 2011. godine) rujan je bilježio mjesečno povećanje broja nezaposlenih osoba dok je u ovogodišnjem rujnu taj broj blago smanjen za 1.513 osoba (0,7%) čime je osmi mjesec zaredom zabilježen pad broja nezaposlenih osoba na mjesečnoj razini. Navedeno je posljedica većeg broja izlazaka iz evidencije nezaposlenih od ulazaka (u rujnu je prema evidenciji HZZ-a u evidenciju zaposlenih ušla 26.451 osoba dok je 27.964 osobe izašlo).

Iako s jedne strane ohrabrujući podatak, ipak u cijelosti nije odraz strukturnih poboljšanja na hrvatskom tržištu rada. Naime, trend pada broja nezaposlenih na godišnjoj razini koji neprekidno datira od travnja 2014. godine dijelom je potpomognut i drugim čimbenicima osim zapošljavanja. Naime, kroz mjere aktivne politike zapošljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, tj. stručnog osposobljavanja na godinu dana (koje je zaslužno i za veći rast zaposlenosti), padu broja nezaposlenih osoba doprinijeli su i izlasci iz evidencije nezaposlenih koji nisu uzrokovani zapošljavanjem (poput brisanja iz evidencije zbog nepridržavanja zakonskih odredbi, ili zbog izlaza iz radne snage i sl.). Osim toga, prisutne negativne migracijske trendove koji još više produbljuju strukturne demografske slabosti potvrđuju i posljednji podaci. Tako je u prvih devet mjeseci ove godine broj izišlih iz evidencije nezaposlenih radi zapošljavanja u inozemstvu dosegnuo 3.878 tisuća što je 4,8% više nego u istom razdoblju lani.

“Stagnacija odnosno iskazani blagi mjesečni pad nezaposlenosti u rujnu ukazuje na jenjavanje zapošljavanja odražavajući kraj glavne turističke sezone. Posljedično, tijekom narednih mjeseci očekujemo pogoršanje pokazatelja na hrvatskom tržištu rada koje i dalje obilježava izrazita sezonalnost, razmjerno visoka stopa nezaposlenosti i niska stopa zaposlenosti (posebice među mladima). Štoviše, početkom jeseni očekujemo povratak dijela sezonskih radnika u evidenciju HZZ-a, a time i nadolazeća pogoršanja u statistici broja zaposlenih odnosno nezaposlenih”, objavili su RBA analitičari.

Izvor: Poslovniportal.hr