fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Ulagački smo hit: Čak dvije milijarde ulaganja u idućih pet godina

Najveći izazovi hrvatskog turizma u idućih pet do 10 godina su otvaranje investicijskog potencijala, upravljanje destinacijom i samim turizmom te provođenje reformi na svim razinama u državi, istaknuo je u utorak direktor konzultantske tvrtke Horvath HTL Siniša Topalović na konferenciji ‘Turizam – Izazovi i perspektive’

Govoreći na konferenciji u organizaciji Jutarnjeg lista o investicijama i potencijalima u idućih nekoliko godina, Topalović je naglasio da se od postojećih investitora u Hrvatskoj u turizmu u idućih tri do pet godina može očekivati dvije milijarde eura ulaganja, a od novih, koji tek trebaju doći, još oko milijardu eura.

Od toga će u 2017. investicije u turizmu dosegnuti od 500 do 600 milijuna eura, procjenjuje Topalović, dodajući da ima i optimističnijih procjena za iduću godinu, od oko 800 milijuna eura.

‘Ključni problem hrvatskog turizma trenutno je nedovoljno definirana funkcija upravljanja jer ima puno privatnih igrača koji su različiti, kao i puno različitih ministarstava koja se brinu o turizmu i upravljanju prostorom’, ocijenio je Topalović. Smatra da će puno toga u budućnosti ovisiti o Vladinim reformama jer investitori se puno više raspituju za ulaganja u Hrvatsku, uključujući hotelske svjetske brendove te brojne investicijske fondove i druge.

Cappelli idući tjedan s ugostiteljima

Ministar turizma Gari Cappelli poručio je da će Vlada i Ministarstvo turizma pružiti potporu investitorima te da će raditi na tome da Ministarstvo turizma postane mjesto u kojem investitori mogu dobiti sve informacije na jednom mjestu. Najavio je da će Vlada izdati i moderan katalog o turizmu, da joj je cilj aktivirati bivše vojne objekte u turizmu te smanjiti namete i administrativne barijere kako bi se poboljšalo poslovno okruženje.

‘Nisam sretan zbog povećanja PDV-a za ugostitelje, ali idući tjedan ćemo razgovarati s HOK-om i ugostiteljima o mjerama kojima smo im to mogli kompenzirati. S druge strane, sretan sam što smo dobili Ministarstvo državne imovine i nadam se da ćemo uz njihovu pomoć brzo doći do rješenja problematike turističkog zemljišta. Može nas biti sram zato što to u 25 godina nismo riješili’, poručio je Cappelli.

Ponovio je da se u turizmu iduće godine očekuje 800 milijuna eura investicija, kao i da ne očekuje da će porezna reforma umanjiti investicijski ciklus i turističke rezultate.

‘No prvi put iduće godine ćemo uložiti velika sredstva u promociju zdravstvenog i kongresnog turizma jer tu leži veliki potencijal, a 2018. očekujemo početak primjene CRO-kartice, od koje se u prve dvije-tri godine primjene očekuje 20,30 posto veći turistički promet, pogotovo na kontinentu’, kazao je Cappelli.

Najavio je da će u idućih mjesec-dva s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava i privatnim sektorom tražiti rješenja za nedostajuću radnu snagu za iduću godinu, iznijevši podatak da turizmu iduće godine treba 20 tisuća novih radnika.

Izvor: Tportal.hr