fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Životna linija

Razmišljajući o životu i nekim životnim pitanjima, zapitao sam se kako bih opisao život. Zapravo kako shvaćam svoj život.

Piše: Jan Bolić/Samopozitivno.com

Pa, pokušaj me pratiti!

Život shvaćam kao nešto najdivnije što mi je Bog poklonio te sve ono što ga uistinu čini. I u to nema apsolutno nikakve sumnje. Život je nešto što dobiješ jednom, i zato moraš paziti kako ćeš se prema tom poklonu ponašati, kako ćeš ga primiti i kako ćeš ga sačuvati. Dobio si svoj dragocjen život i ti moraš sam odlučiti kako ćeš ga paziti i graditi. Moraš sam pokušati odlučivati ono što misliš da je najbolje za tebe.

Život se sastoji od puno odluka koje ćeš morati sam donositi. Naravno, da nije život samo odluka, ali odluke su nešto što ne možeš izbjeći, zato je to dio tvog života. Nekada će ti takve životne odluke biti jako teško donijeti, a nekada ćeš jednostavno donijeti i krivu odluku. Ali što ćeš, nemoj se zbog toga kažnjavati, to su pogreške koje svatko u životu donosi. Najpametnije što možeš učiniti je to da na tim pogreškama učiš, tako da ih u svom životnom vijeku što manje donosiš. To je jedina stvar koju možeš učiniti. To je život.

Život je još kao jedna linija ili krivulja, tvoja linija koja će ti ponekad ići prema gore u pozitivnom smjeru, a ponekad će jednostavno ići prema dolje prema negativnom smjeru. Ta linija kada bude išla prema dolje, pokušat ćeš sve učiniti da je preusmjeriš na gore, no nećeš moći jer nekada nije u tvojoj moći da možeš odlučivati. Samo se možeš što jače držati u tom padu, da ostaneš stajati uspravno i snažno, dok ponovno ta linija ne krene na gore. Tako bih mogao još opisati život. No, tu, nazvao bih je životnu liniju čini sve ono što ti se događa u životu, sve ono lijepo ili sve ono ružno. Sve te to čini čovjekom, pravim čovjekom koji vlastiti život cijeni i koji ga njeguje. Čovjekom koji život voli i voli sve one lijepe stvari koje ga obogaćuju. Zato nemoj prolaziti kroz život kao putnik na autobusnom kolodvoru.

Budi svjestan života jer on se događa cijelo vrijeme, nemoj to zaboraviti, nemoj da život pretvoriš u neki stroj koji sve radi samo da odradi do kraja i to je to. Dobio si samo jedan život, i bilo bi pretužno da se tako neodgovorno ponašaš prema životu.

Bilo bi neodgovorno da se tako ponašaš prema onome što tvoj život obogaćuje. Sada shvaćaš kako ja shvaćam život, ovako, ali o životu bih mogao napisati još milijun stranica, i ne bi zasigurno bilo dovoljno. Ovo je samo jedan komadić o tome što mislim o životu. Za kraj, pokušaj se sjetiti što te zaista obogaćuje!