Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Brendirat ćemo nalazište kostiju mamuta, goste će dočekivati slavonski Kremenko

Možda je ovo prilika da nešto napravimo kako bi selo i okolica živnuli jer ipak nalazišta kostiju mamuta nisu baš tako česta, kaže Goran Popović koji je u svom dvorištu u Mohovu pronašao zub mamuta piše Lokalni.hr

Kada je prije pet godina, kopajući septičku jamu u svome dvorištu, Goran Popović iz Mohova pronašao zub mamuta i vunastog nosoroga mislio je kako se radi o slučajnosti. Međutim, prošle godine ponovno je pronašao zub mamuta te je već tada dolina u kojoj se nalazi Mohovo, selo uz Dunav nedaleko od Iloka, prozvana Dolinom mamuta. Pet godina poslije od prvoga nalaza dio mještana se angažirao da se ova rijetka paleontološka nalazišta iskoriste u turističke svrhe za dobrobit sela.

– Mohovo, kao i sva ostala sela u okolici, propadaju. Možda je ovo prilika da nešto napravimo kako bi selo i okolica živnuli jer ipak nalazišta kostiju mamuta nisu baš tako česta. Stariji mještani kažu kako su i prije rata nailazili na velike kosti. Očigledno je kako je naša „dolina mamuta“ prepuna sličnih nalaza i to treba iskoristiti – kaže Popović.

U prilog toj ideji već su tiskane majice sa slikom mamuta i napisom „dolina mamuta“, a u središtu sela već neko vrijeme je veliki slamnati mamut koji ukazuje gdje su oni nekada davno prebivali. Iako bez nekoga pojašnjena slamnati mamut u Mohovu je izazvao veliki interes prolaznika koji su zastajali kako bi ga fotografirali.

Turistička atrakcija

– Sama ideja Dolina mamuta dolazi od pronalazača kostiju mamuta Gorana Popovića. Nadamo se kako će ubrzo doći do novih istraživanja na ovim prostorima. Želja nam je da se izradi nekakav Park u kojem bi bile izložene kosti mamuta, ali i skulpture mamuta u njihovoj prirodnoj veličini. Taj park bi pokazivao kakvo je nekada bilo njihovo stanište u „dolini mamuta“ – rekla je jedna od začetnica projekta „dolina mamuta“ Vedrana Finta.

Ideju pozdravljaju i ostali mještani, ali i iz Turističke zajednice Grada Iloka gdje razmišljaju o idejama kako bi „dolinu mamuta“ ponudili turistima kao novi i jedinstveni turistički proizvod i svojevrsnu turističku atrakciju. Razmišljaju i o ideji da na neki način mamute brendiraju na sličan način kako su to napravili Austrijanci sa svojim Ledenim čovjekom.

– Područje Mohova je svakako jedno od najvrednijih takvih nalazišta ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi. Želja nam je nastaviti dalje priču koja je započela prije više tisuća godina i na neki drugi način, kroz animaciju, zabavi i učenje, prikazati kako su mamuti na ovim prostorima nekada živjeli. Na pola puta između Vukovara i Iloka, uz Dunav, stvorili bi svojevrsni Mohovil gdje bi turiste čekao prvi slavonski Kremenko – rekao je direktor Turističke zajednice Ilok Ivica Miličević.

Dok se to ne dogodi, u Mohovu su u iščekivanju organiziranih daljih paleontoloških istraživanja odakle će se svi pronađeni nalazi deponirati u drugim muzejima.