Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Brodosplit ulaže 5 mil. eura u stare pogone u Kninu

Svoj potpuno zaboravljeni i zapušteni pogon u Strmici kraj Knina Brodosplit najavljuje obnoviti i staviti u funkciju.

Riječ je o prostoru u kojemu su se za splitsko brodogradilište nekoć proizvodili dijelovi brodske opreme, a koji je u Domovinskom ratu opljačkan i potpuno devastiran, a nakon toga nikad nije vraćen u funkciju. U Brodosplitu procjenjuju da će u projekt obnove 13 tisuća četvornih metara svojih starih proizvodnih hala uložiti 5 milijuna eura, a prije svega potrebno će biti obnoviti zgradu i ostalu infrastrukturu, te prilazne putove.

Kada objekti budu stavljeni u funkciju, planiraju otvoriti 50-ak radnih mjesta, dok bi s realizacijom daljnjih planova u punom kapacitetu u pogonu moglo raditi 150 do 200 zaposlenika. Na obnovu starih pogona vlasnik Brodosplita, samoborski DIV, odlučio se i zbog pozitivnog iskustva poslovanja u Kninu, u kojem je taj proizvođač 2003. kupio i obnovio zgradu nekadašnjeg Tvika u stečaju, a deset godina kasnije investirao u još jednu tvornicu vijaka i otvorio ukupno 500 radnih mjesta.

Plan je DIV-a proizvodnjom u Strmici prije svega zadovoljiti potrebe Brodosplita za brodskim dijelovima i opremom koju se do sada uvozilo, ali i plasirati te proizvode na strana tržišta. Obnovom derutne zgrade Brodosplit i pokretanjem nove proizvodnje za koju u postojećem prostoru škvera nema kapaciteta, ta bi tvrtka i na simboličan način okončala petogodišnji proces restrukturiranja koji prolazi pod nadzorom Europske komisije.

Izvor: Poslovni.hr