Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Dva grada i jedna umjetničko – hedonistička priča!

Iskreno sretna osoba zna uživati u krajoliku i kad mora ići zaobilaznim putem.“ (nepoznat autor)

Danas u kolumni idemo put Učke, najviše planine istarskog poluotoka, kroz tunel, pa starom zaobilaznom cestom uz naše nikada dovoljno riječima opisao more, u pravcu dva grada a jedan od njih čak nazivaju „Biserom Kvarnera!“

Ovaj put je mojoj obitelji i meni cilj bilo kupanje u Rapcu i obilazak Labina u kojima do tada nismo boravili. Istražiti dva grada u jednom danu bio nam je pravi izazov, no proveli smo ga u opuštenoj pravo turističko neobvezujućoj atmosferi iako su temperature prelazile granice izdržljivosti.

Prateći zbivanja u hotelijerstvu i čitajući o novim turističkim investicijama, odlučili smo posjetiti novi kompleks Valamar Girandella Resort smješten uz prekrasnu plažu Girandella s bjelkastim kamenim oblucima i tirkizno čistim morem. Zasigurno je zbog plaža,uvala, dražica mediteranskog raslinja i borove šume Rabac i dobio titulu bisera Kvarnera, a ovaj kompleks je dao onaj biserni sjaj svojom ponudom i sadržajima.

Dočekalo nas je ljubazno osoblje i nakon što smo se smjestili i osvježili u toplom i razigranom moru s veličanstvenim pogledom što na kompleks što na vizure otoka, prošetali smo se obalom i svjedočili svakom brižnom detalju okoliša i ponude resorta kojim se želi privući goste i mnogobrojne turisti u ovaj predivan grad. Ako ste ljubitelj hedonizma, vrhunske usluge i odmora u kojem ne morate ništa misliti već samo platiti, onda je ovo pravo mjesto za vas.

Nove investicija za vrhunski doživljaj Istre

Novo uređeni premium resort odiše vrhunskim komforom već na prvi pogled. U odsutnosti osobnih automobila kojima je zabranjen pristup u očuvanoj borovoj šumi , predivnoj šetnici uz more, tu ćete pronaći smještaj i prateće sadržaje za svakoga.

Prilagođeno djeci i njihovim potrebama, moći ćete kao obitelj uživati u mnogobrojnim sportskim i zabavnim sadržajima. Unutarnji i vanjski bazeni su vam cijelo vrijeme na raspolaganju kao i vrhunska SPA i gastro usluga ako dolazite sami ili s prijateljima.

Ovo ekskluzivno ljetovalište proteže se jednim od najljepših zaljeva istočne obale Istre i svojim gostima otvara bogatstvo mogućnosti. Žao mi je što nismo mogli ostati duže, no kao destinacija su predbilježeni u moj uži izbor za iduće ljeto i obiteljsko neko novo obiteljsko druženje.

Nakon šetnje, kupanja, ljenčarenja i ukusnog objeda u restoranu na obali, uputili smo se u večernji obilazak grada Labina koji je samo 3 km udaljen od Rapca. Stari Grad je smješten na brežuljku, a s njega i prekrasnog vidikovca se može vidjeti drugi dio grada poznat pod nazivom Podlabin poznat kao rudarsko naselje nastalo 30-ti godina prošlog stoljeća.

Prvi susret s Labinom je ostavio na nas utisak već pri samom ulasku u grad kao malog mjesta prepunog turista, budući da su svi stolovi i stolice u obližnjim kafićima i restoranima bili dupke puni. Problem s parkiranjem je odmah bio vidljiv, no nekako smo imali sreće parkirati te smo se pješice uputili u obilazak kulturno spomeničke baštine.

U starom gradu mogu se vidjeti mnogobrojni ostaci župnih crkvi iz XI stoljeća, renesansne palače i među njima jedna od najočuvanijih i najreprezentativnijih baroknih palača u Istri, palača Battiala-Lazzarini u kojoj je danas Narodni muzej Labinštine, s bogatom arheološkom, etnografskom i kulturnopovijesnom zbirkom. U muzeju je i replika rudničkog horizonta što je jedinstveno u Istri.

U ljetnim danima, može se vidjeti i zvonik izgrađen davne 1623.g. a između župne crkve i palače Battiala-Lazzarini nalazi se i manja kapela iz XVIII.stoljeća, posvećena sv. Stjepanu s jednim od najljepših i najraskošnijih baroknih crkvenih pročelja u ovom kraju.

Na padinama staroga grada smještene su čak tri manje crkve: sv. Marije Magdalene iz XIV. stoljeća, sv. Antuna i sv. Marije od Zdravlja iz XV. stoljeća.

Stari grad smo posjetili u vrijeme trajanja 15. po redu art festivala „Labin Art Republike“ po čemu je Labin i poznat i priznat od strane umjetnika. Kroz puna dva mjeseca u starom gradu će boraviti umjetnici, glazbenici, glumci, performeri, pjevači i zabavljači koji će imati prigodu na trgovima predstaviti svoj rad i djelovanje. Ukrašen šarenilom boja i kišobrana, grad je zbilja odisao kreativnom umjetničkom ali i povijesnom energijom, uz mnogobrojne otvorene galerije i atelijere.

Ljekovita voda za slabovidne i poučne staze za ljubitelje biciklizma i šetnje

Ono što spaja i čini prepoznatljivim uz festivale Rabac i Labin su mnogobrojne poučne staze, poput staze Kadulje, staze Bistrooke Lucije i Bike staza Bella Vista, pa ako se želite uputiti izvan grada prepunog umjetničkih galerija, crkvica i palača i uživati u neponovljivim vidicima, onda svi putovi vode na njih.

Stazama možete stići i na najviše mjesto Labinštine, do Skitače, odakle za vrijeme bistrog vremena nakon što bura očisti zrak, možete nadzirati kako kažu domaći ljudi i obrise Venecije.

Također kažu da je Skitača čudesno i ljekovito mjesto koje posjećuju izletnici i hodočasnici budući da na obližnjem brdu skriva glasoviti izvor ljekovite vode koja izvire iz stijene.

Upravo taj izvor posjećuju povorke slabovidnih a voda u stijeni koja ne presušuje čak niti za najvećih žega i vrućina, a koju narod od davnina zove suzama sv. Lucije, navodno je ljekovita voda koji liječi očne bolesti, a slabovidnima vraća vid.

„Biser Kvarnera vas zove“

Sve u svemu dva grada u jednom danu, hedonizam i povijest ostavili su u nama more sjećanja, uspomenu na ljeto 2017. g. i dočarali nam ljepote istočne Istre i Lijepe Naše kojoj smo svjedočili po tko zna koji put.

Sa sobom smo ponijeli malo hedonizma upakiranog u ovčje sireve s tartufima, bocu likera od lavande, a u mislima vedre boje i ljepotu krajolika. Naročito ćemo se sjećati posebnih vrsta mačaka koje su slobodno šetale gradom Labinom. Kažu da mačke štite od negativne energije, onda je u Labinu sigurno nema jer smo ih susretali po trgovima, ulicama, dvorištima u velikom broju.

Na povratku nam nisu smetale krivine, već smo svako u svojim mislima šutke krenuli put svog doma znajući da smo otkrili još jedan dio naše zemlje koji traži više dana da se bolje istraži.

Inače, oba grada bogata su cijelo ljeto manifestacijama i koncertima pa ako se odlučite doći u kolovozu vas čekaju sljedeća događanja: http://www.rabac-labin.com/hr/223-kolovoz-u-labinu-i-rapcu

Požurite, Istra vas zove, a vi se upustite u avanturu godišnjih odmora možda baš u Rapcu ili u Labinu svejedno vam je, oni žive jedan s drugim u sretnom braku i prelijepoj priči zvanoj odmor za dušu i tijelo, buđenje kreativnosti i znatiželje

Urednica portala samopozitivno.com Mara Majstorović