Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

HGK i HOK ukidaju članarine svojih članica na tri mjeseca

Hrvatska gospodarska komora donijela je Odluku da se, uslijed epidemije koronavirusa i temeljem Odluke Stožera civilne zaštite RH o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događaja, privremeno ukida obveza plaćanja članarine tvrtkama kojima je onemogućeno poslovanje.

„Ovo je situacija u kojoj svi moramo ponijeti teret i pokazati solidarnost. Smanjujemo plaće i odgađamo sve troškove koji nisu neophodni za funkcioniranje. Fokus svih naših aktivnosti je na rješavanju problema poduzetnika. Naše stručne službe dobivaju na tisuće upita dnevno, a kontaktni centar odgovara od 0 do 24“, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović.

Financijska služba HGK napravila je analizu i donijeta je odluka da se za iduća tri mjeseca, odnosno dok god bude potrebno, ovisno o razvoju situacije, ukida članarina za sve poduzetnike koji zbog teške situacije u kojoj su se našli ne ostvaruju prihod.

„S obzirom na trenutno stanje ovaj korak je samo logičan nastavak našeg nastojanja da što više olakšamo život poduzetnicima u ovoj krizi“, zaključio je Burilović.

– Smatramo da isključivo otpis svih javnih davanja može pomoći obrtnicima u prevladavanju ove krize – rekao je pak Dragutin Ranogajec, čelnik HOK-a. Dodaje kako vodeći računa i o razvoju situacije i sve većoj ugroženosti svih obrta u svim sektorima, traže i otpis obveza za javna davanja umjesto odgode, jer odgoda neće zaustaviti otpuštanje radnika ni zatvaranje obrta.