Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

‘Korisniji sam na krovu nego na katedri!’

Više od stotinu poznanika i prijatelja, koje povezuje ljubav prema planinarenju i alpinizmu, u samo se nekoliko sati organiziralo kako bi dali svoj doprinos sanaciji šteta od potresa u Zagrebu. Preko društevnih mreža su se spontano okupili u inicijativu „Alpinisti pomažu“.

Prvo su pomoću dronova snimili krovove u središtu grada i u dogovoru s vatrogascima i pripadnicima civilne zaštite svakodnevno obilaze zgrade koje su teško oštećene.

Većinom treba ukoniti ostatke urušenih dimnjaka, crijepove i drugi materijal koji bi mogao pasti s krova na pločnik i ugroziti živote prolaznika.

Hrabri alpinisti ovih su dana sve svoje poslove i ostale životne obveze stavili u drugi plan kako bi mogli pomoći svojim sugrađanima, posebno onima koji su ostali bez krova nad glavom.

Upravo ta želja za pomaganjem ih čini sretnima i ponosnima, a najveća nagrada im je zahvalnost stanara u čije stanove svakodnevno ulaze da bi se kroz prozore popeli na krov.

Kažu kako nakon potresa u Zagrebu novac više nije valuta, nego su na cijeni neke druge vrijednosti o kojima ljudi u normalnim vremenima nažalost nedovoljno vode računa, a to su solidarnost, prijateljstvo i empatija.